VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija14/10/2019

PODSTICAJI PROIZVOĐAČIMA DAJU REZULTATE

 

NEVESINjE, 14. OKTOBRA /SRNA/ - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas tokom posjete opštini Nevesinje da podsticaji Vlade Srpske proizvođačima u Nevesinju daju rezultate i da će Vlada svojim mjerama i dalje podržavati razvoj poljoprivrede.

 

Pašalić se u Nevesinju sastao sa načelnikom opštine Milenkom Avdalovićem i obišao dva poljoprivredna preduzeća, poručivši da će Vlada svojim mjerama i dalje podržavati razvoj poljoprivrede.

"U Nevesinju smo zaključili da ovaj kraj ima dobar potencijal za razvoj poljoprivrede. Podsticaji koje Vlada Republike Srpske daje proizvođačima u Nevesinju daju rezultate, a i podsticaji rastu. U 2018. po osnovu podsticaja za mlijeko proizvođačima je isplaćeno više od 1,2 miliona KM, a godinu prije je bilo ispod milion", rekao je Pašalić u Nevesinju.

On je naglasio da su to dobri pokazatelji da se poljoprivreda u Nevesinju razvija.

"Vidimo da se u Nevesinju, osim stočarstva, razvija i voćarstvo. Nevesinje ima prednosti i mogu da se proizvode sorte voća koje kasnije dozrijevaju i te vrste su zahvalne i za sušenje", rekao je Pašalić.

On je naveo da je danas posjetio i mljekaru "Pađeni" u Bileći, te razgovarao i sa predstavnicima nekoliko manjih mljekara.

"Sa mljekarom `Pađeni` dogovorili smo nabavku 200 junica tako što će većinu sredstava obezbijediti ministarstvo i mljekara, a jedan dio proizvođači. Mljekara na taj način širi proizvodnju i osvaja tržište ne samo u regionu, nego i zemljama Skandinavije", rekao je Pašalić.

On je dodao da samo ta mljekara u Bileći prerađuje 60.000 litara mlijeka dnevno, ali i da u drugim opštinama raste proizvodnja mlijeka.

"U Republici Srpskoj ćemo ove godine završiti godinu za 120 miliona litara otkupljenog mlijeka što je više u odnosu na prethodne godine. Imamo stabilan sektor koji ćemo podržavati i dalje. Sve druge mjere osim nabavke junica biće na raspolaganju našim mljekarima, a to je premija 0,25 feninga po litru, sredstva za uzgoj junica, regresirani dizel, sredstva za nabavku opreme i drugo", naglasio je Pašalić.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović rekao je da je na sastanku razgovarano o pomoći Vlade ovoj opštini. "Ono što ohrabruje jeste da raste proizvodnja mlijeka. Ove godine je pet miliona litara mlijeka predato prerađivačima", rekao je Avdalović.

On je naveo da je ministra upoznao da su u Nevesinju povećani zasadi voća, a da je povećan broj grla sitne stoke, ali i uzgoj ljekobilja.

Avdalović je naglasio da je u prošloj godini Ministarstvo poljoprivrede u opštinu Nevesinje uložilo više od 1,5 milona KM podsticaja, a opština više od 250.000 KM.

On je dodao da se na području Nevesinja oko 4.000 gazdinstava bavi poljoprivredom.

Pašalić i Avdalović obišli sušaru "Anđelić" i "MDD" kompaniju koja je zasadila nove voćnjake na području ove opštine.