VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija15/10/2019

USVOJEN AKCIONI PLAN ZA PRIORITETE IZ IZVJEŠTAJA EVROPSKE KOMISIJE

 

SARAJEVO, 15. OKTOBRA /SRNA/ - Savjet ministara u tehničkom mandatu usvojio je Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja Evropske komisije, koji je sastavni dio Mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

 

Riječ je o sveobuhvatnom planskom dokumentu koji sadrži 729 mjera za sprovođenje 115 prioriteta, saopšteno je iz Savjeta ministara u tehničkom mandatu nakon današnje telefonske sjednice.

U Analitičkom izvještaju Evropska komisija je odredila 115 prioriteta u okviru političkog i ekonomskog kriterijuma, te 33 pregovaračka poglavlja, na kojima institucije u BiH treba ubrzano da rade, a što će Komisija procijeniti u narednom Paketu proširenja u proljeće 2020. godine.

U planiranju su učestvovale 233 institucije sa svih nivoa vlasti u BiH.

Od 729 mjera, 331 će realizovati institucije BiH, od čega je 88 zajedničkih mjera, 204 mjere planirane su za nivo institucija Federacije BiH, od čega 93 zajedničke mjere, 205 mjera planirano je za institucije Republike Srpske, od čega 86 zajedničkih mjera, 118 mjera planirano je za institucije Brčko distrikta, od čega 61 zajednička mjera, 132 mjere planirane su za institucije u kantonima, od čega 29 zajedničkih mjera.

Konstatovano je da je za 17 prioriteta potrebno definisati dodatne mjere, za šta su zadužene radne grupe za evropske integracije u sistemu koordinacije, navodi se u saopštenju.