VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika16/10/2019

GOJKOVIĆ: BEOGRAD POSVEĆEN STALNOM UNAPREĐENjU ODNOSA

 

BEOGRAD, 16. OKTOBRA /SRNA/ - Predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković istakla je danas u razgovoru sa parlamentarnom delegacijom BiH da je Srbija posvećena stalnom unapređenju odnosa sa BiH i ukazala na značaj početka izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo za jačanje odnosa u regionu.

 

Gojkovićeva je delegaciji, koju predvode Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, zahvalila za učešće na 141. zasjedanju Interparlamentarne unije /IPU/, koja je okupila veliki broj predsjednika iz čitavog svijeta, kao i regiona, što potvrđuje značaj dijaloga u okviru IPU, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Na sastanku na marginama ovog skupa, Gojkovićeva je poručila Radmanoviću i Špiriću da je u prethodnom periodu unapređena i parlamentarna saradnja sa BiH i da je Skupština Srbije spremna na dalje produbljivanje parlamentarne saradnje.

Gojkovićeva je zahvalila za principijelan stav o pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, odnosno pitanju Kosova i Metohije i ukazala na jednostarne poteze Prištine kao i činjenicu da još nisu ukinute takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović ukazao je da BiH nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, da poštuje stav Srbije i na tome će istrajavati.

Radmanović je uputio čestitke Srbiji i Gojkovićevoj za odličnu organizaciju 141. zasjedanja IPU i naglasio da je održavanje ovako značajnog skupa veliko priznanje Srbiji, a i ponos svih koji su naslonjeni na Srbiju jer potvrđuje određen napredak i mogućnost da se ovako veliki skup može organizovati u ovom regionu, navodi se u saopštenju.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić istakao je da se ovakvim skupom Srbija vraća u sam vrh svjetske politike i pokazuje važnost uloge parlamenata o pitanju značajnih tema očuvanja međunarodnog prava i regionalnih odnosa i ukazao da su odnosi dvije zemlje prijateljski, kao i da je čestim susretima važno rješavati sva pitanja.