VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/10/2019

NASTAVAK GRADNjE NASIPA OLAKŠANjE ZA MJEŠTANE GOMJENICE

 

PRIJEDOR, 18. OKTOBRA /SRNA/ - Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da nastavak izgradnje nasipa na rijeci Sani za grad Prijedor i posebno za mještane naselja Gomjenica predstavlja veliko olakšanje i da su današnji dan dočekali s velikim zadovoljstvom.

 

"Ovo će u narednih nekoliko dana biti završeno i završena će biti velika priča o dijelu nasipa u Gomjenici koji nije bio završen zbog nerješavanja pitanja u domenu Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i sudova, a grad je svoj dio posla obavio", rekao je Đaković novinarima.

On je podsjetio da je prvih 230 metara nasipa urađeno 2014. i 2015. godine, a da preostalih 200 metara nije urađeno zbog tada neriješenih imovinskopravnih odnosa.

"Poplavama iz 2014. godine pokrenuti su svi procesi pred nadležnim republičkim organima i do ovog trenutka su riješeni svi i započeo je završetak ovog dijela krune nasipa da bi se kompletirala dužina od 430 metara", rekao je Đaković nakon obilaska lokacije radova.

On je najavio da se uskoro očekuje sastanak sa predstavnicima preduzeća "Vode Republike Srpske" kako bi se sagledala cjelina problema ostalih nebranjenih dijelova Prijedora, a potom i podrška Vlade za više projekata, među kojima su najvažniji produbljivanje dna, odnosno čišćenje korita Sane od Oštre Luke do Prijedora i od Prijedora ka Novom Gradu, te podizanje parapetnih zidova ka Tukovima.

"Ima još dosta posla i nadam se rješenju u dogovorima sa Vladom i `Vodama Srpske`", naveo je Đaković, dodajući da postoji procjena da bi svi projekti kojima bi se ostvarila potpuna odbrana Prijedora od poplava koštali između 80 i 90 miliona KM.

Javna ustanova "Vode Srpske" saopštila je da je u Prijedoru danas nastavljena izgradnja nasipa na rijeci Sani, uzvodno od ušća rijeke Gomjenice.

Grad Prijedor je 16. septembra obavijestio "Vode Srpske", Fond solidarnosti i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da su u potpunosti riješeni imovinsko-pravni odnosi u dužini od 150 metara na predviđenoj trasi nasipa, te da je u toku sudski postupak određivanja naknade za eksproprisane nekretnine na preostaloj dužini od 50 metara, na završetku dionice nasipa.