VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/10/2019

CILJ - UNAPREĐENjE PREDŠKOLSKOG OBRAZOVANjA

 

BANjALUKA, 18. OKTOBRA /SRNA/ - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić najavila je da će se u okviru reforme obrazovanja u narednoj godini raditi na inoviranju nastavnih planova i programa za predškolsko obrazovanje, kao i na unapređenju komunikacije sa roditeljima, posebno kada je riječ o značaju ranog rasta i razvoja.

 

Trivićeva je na sastanku sa šefom Predstavništva Unicefa u BiH Rounakom Kan istakla da je strateški cilj Ministarstva da programom pred polazak u školu bude obuhvaćen što veći broj djece u ruralnim dijelovima Republike Srpske, tako da program bude organizovan u školama koje za to imaju uslove, s obzirom na to da u pojedinim sredinama predškolske ustanove ne postoje.

Prema njenim riječima, inkluzivna praksa u školama u Republici Srpskoj biće unapređena osnivanjem resurno-stručnih centara u okviru specijalnih škola, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Stručnjaci, defektolozi i logopedi iz ovih centara pružaće stručnu podršku vaspitno-obrazovnim ustanovama u radu sa djecom i učenicima kojima je potrebna dodatna podrška u razvoju, čime će ove usluge biti dostupne većem broju djece", pojasnila je Trivićeva.

Šef Predstavništva Unicefa u BiH Rounak Kan izrazila je spremnost za saradnju u oblasti unapređenja predškolskog obrazovanja u Republici Srpskoj sa posebnim akcentom na povećanje obuhvata djece ovim programom i pohvalila osnivanje resursnih centara u smislu unapređenja inkluzivne prakse u školama.