VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo21/10/2019

KONFERENCIJA O ODGOVORU NA DEMOGRAFSKE PROMJENE

 

SARAJEVO, 21. OKTOBRA /SRNA/ - Dvodnevna konferencija o temi "Populacijska dinamika, ljudski kapital i održivi razvoj u jugoistočnoj Evropi" počinje danas u Sarajevu.

 

Konferencija će okupiti predstavnike vlasti, akademske zajednice, civilnog društva, UN i drugih međunarodnih multilateralnih institucija u jugoistočnoj Evropi kako bi razgovarali o demografskim trendovima kao što su niska stopa fertiliteta, starenja stanovništva i migracija, saopšteno je iz Populacionog fonda Ujedinjenih nacija.

Na skupu će biti razgovarano i o tome kako ove izazove pretvoriti u prilike za ulaganje u ljudski kapital, veću rodnu ravnopravnost i obezbjeđivanje poštovanja prava svih, uključujući i one na marginama.

Diskusija bi trebalo da obezbijedi preporuke za zemlje regiona za izradu populacijskih i socijalnih politika koje se temelje na dokazima i ljudskim pravima, te za jačanje regionalne saradnje na populacijskoj dinamici i razvoju ljudskog kapitala, navedeno je u saopštenju.

Konferenciju organizuje Populacioni fond UN u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova u tehničkom mandatu BiH, Savjetom za regionalnu saradnju i Ekonomskom komisijom UN za Evropu.