VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo20/10/2019

PRIZNANjE "UKRAJINSKE CRKVE" POSLJEDNjI KORAK PRED AMBISOM

 

BEOGRAD, 20. OKTOBRA /SRNA/ - Srpska pravoslavna crkva /SPC/ poručila je da njen stav ostaje nepromijenjen da ne priznaje ukrajinske raskolnike, te smatra da arhiepiskop atinski Jeronim još ima manevarskog prostora da se zaustavi i da ne doprinese još veće i težem raskolu u Pravoslavnoj crkvi.

 

U saopštenju SPC navodi da je arhiepiskop atinski juče služio zajedničku liturgiju sa patrijarhom carigradskim Vartolomejem u Solunu i da je "lažni mitropolit kijevski i sve Ukrajine Epifanije Dumenko" pominjan kao jedan od poglavara autokefalnih pravoslavnih crkava, čime je praktično priznao tzv. Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

"Ovaj postupak je poslednji korak pred ambisom još dubljeg i opasnijeg raskola u vaseljenskom Pravoslavlju", ističe SPC.

Ako se ne trgne u posljednji čas, smatra SPC, arhiepiskop Jeronim će podijeliti odgovornost pred Bogom, Crkvom i istorijom sa patrijarhom Vartolomejem.

"Stav SPC, saborski formulisan, ostaje neizmenjen - nepokajane ukrajinske raskolnike ne priznajemo ni za pripadnike Crkve, a kamoli za normalnu autokefalnu Pravoslavnu Crkvu", poručeno je u saopštenju.

SPC napominje da raskol nije izazvala Ruska pravoslavna crkva nego isključivo Carigradska patrijaršija.