VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo21/10/2019

OVE SEDMICE SE OBILJEŽAVA 50 GODINA OD KATASTROFALNOG ZEMLJOTRESA

 

BANjALUKA, 21. OKTOBRA /SRNA/ - Pedeset godina od katastrofalnog zemljotresa koji je 27. oktobra 1969. godine potpuno razorio Banjaluku biće obilježeno ove sedmice prigodnim memorijalnim programom.

 

Centralni događaj je izložba "Zemljotres u Banjaluci - 1969, solidarnost, obnova i izgradnja", u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Arhiva Srpske i Udruženja arhivskih radnika, koja će biti otvorena 26. oktobra u 19.00 časova u Banskom dvoru.

U okviru izložbe, na spoljašnjim zidovima Muzeja savremene umjetnosti biće postavljena instalacija drvenih stubova - djelo umjetnika Dragoslava Malinića, u znak sjećanja na 15 žrtava zemljotresa, saopšteno je iz Gradske uprave.

Obilježavanje 50 godina od katastrofalnog zemljotresa počeće u srijedu, 23. oktobra, multimedijalnom postavkom o životu u razorenom gradu tokom jeseni 1969. i zime 1970. godine.

Prvi dio postavke čini izložba 24 reprodukcije fotografija i negativa koje su od novembra 1969. do sredine marta 1970. godine snimili banjalučki foto-amateri Radivoj Radanović, Aleksandar Sjerikov i LJubinko Bato Smoljanović.

Drugi dio čini projekcija arhivskih filmova o banjalučkom zemljotresu koje su tokom ta četiri i po mjeseca amaterskim kamerama snimili Ivica Kurtović, Miodrag Šobot i LJubinko Bato Smoljanović.

Kuriozitet ove multimedijalne postavke je da fotografije i negativi, čije će reprodukcije biti izložene, nikada nisu viđeni u javnosti, jer su prethodnih pola vijeka bili dio privatnih kolekcija ovih foto-amatera.

Organizator ovog vizuelnog podsjećanja na posljedice zemljotresa je Filatelističko društvo Banjaluka, uz podršku grada Banjaluka, a autor je banjalučki kolekcionar i publicista Goran Barać.

Izložba će biti otvorena do četvrtka, 31. oktobra, radnim danom od 8.00 do 20.00 časova.

U četvrtak, 24. oktobra, u 19.00 časova biće otvorena izložba "50 godina od zemljotresa u Banjaluci 1969-2019" autora Milenka Đorđevića, u organizaciji Muzeja Republike Srpske.

Za 26. oktobar najavljen je okrugli sto u organizaciji Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, u okviru kojeg će i Republički hidrometeorološki zavod imati prezentaciju o zemljotresima na području Banjaluke.

U zemljotresu 1969. godine život je izgubilo 15 ljudi, a 1.117 je teže ili lakše povrijeđeno. Materijalna šteta bila je ogromna.

Na Trgu Krajine i danas se nalazi sat koji je prestao da kuca 27. oktobra 1969. godine u 9.11 časova, i podsjeća na razorni potres koji je zadesio Banjaluku prije pet decenija.