VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika21/10/2019

SJEDNICA PREKINUTA JER JE NEOPHODNO UTVRDITI DODATNE ČINjENICE

 

SARAJEVO, 21. OKTOBRA /SRNA/ - Zamjenik predsjedavajućeg Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH Enes Obralija saopštio je da je sjednica danas prekinuta jer je neophodno utvrditi dodatne činjenice u postupku izbora novog direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/.

 

On je potvrdio da je na današnjoj sjednici Nezavisnog odbora obavljen razgovor sa svim kandidatima koji su se prijavili na konkurs za izbor novog direktora Sipe.

"Sjednica je prekinuta, a nastavak će biti zakazan nakon što dobijemo određene odgovore. Primili smo predstavku u kojoj se navodi da je Nezavisni odobor spreman da svjesno krši zakone ove zemlje favorizujući jedne, a zanemarujući druge kandidate koji navodo ispunjavaju uslove za penziju. Donijeli smo zaključak da ćemo za sva četiri kandidata provjeriti da li neko ispunjava uslove za penziju", rekao je Obralija.

On je dodao da će nakon što bude utvrđeno ko ispunjava uslove za penziju biti utvrđena rang-lista koja će biti dostavljena ministru bezbjednosti u Savjetu minsitara u tehničkom mandatu.

Obralija je napomenuo da je dokumentacija kandidata kompletna, te da je riječ o suptilnom pitanju.

"Nakon što dobijemo odgovore izlazimo sa rang-listom. Ne mogu govoriti o imenima, ali će provjere biti izvršene za sva četiri kandidata", pojasnio je Obralija, dodajući da na svijetu nema toga zbog čega bi svjesno kršio zakon.

Nezavisni odbor obavio je razgovor sa svim kandidatima koji su prošli konkurs - aktuelnim direktorom Sipe Pericom Stanićem, direktorom Policije Republike Srpske Darkom Ćulumom, bivšim direktorom Sipe Goranom Zupcem, te policijskim službenikom iz Trebinja Žarkom Laketom.

Članovi Nezavisnog odbora u septembru su razmotrili prijave pristigle na konkurs za izbor direktora Sipe i utvrdili da od pet prijavljenih kandidata četiri ispunjavaju uslove.

Odbačena je prijava policajca iz Banjaluke Njegoša Jovanovića.

Prema proceduri, Nezavisni odbor dostavlja rang-listu ministru bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Draganu Mektiću i on je dostavlja Savjetu ministara koji imenuje novog direktora Sipe.

Aktuelni direktor Sipe Perica Stanić, kojem mandat ističe 5. novembra, nakon razgovora je izjavio da je razgovor sa članovima Nezavisnog odbora prošao korektno i da su iskusni ljudi koji sjede u ovom odboru.

"Ukoliko budem ponovo izabran za direktora biće mi čast, a ako ne budem, neće biti nikakva tragedija", kratko je rekao Stanić.