VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 06/11/2019

STEVAN JOSIPOVIĆ VODI BITKU ZA NEFORMALNO OBRAZOVANjE

 

ŠAMAC, 6. NOVEMBRA /SRNA/ - Osamnaestogodišnji Stevan Josipović učenik je četvrtog razreda Srednje škole "Nikola Tesla" u Šamcu i već tri godine uspješno vodi projekte koji imaju za cilj edukovanje srednjoškolaca i omladine o važnosti neformalnog obrazovanja.

 

Stevan uspješno vodi organizaciju sa devet srednjoškolaca, kao član i mentor lokalnih timova Hercegovine, a od nedavno je i član Upravnog odbora Asocijacije srednjoškolaca u BiH /ASuBiH/.

Josipović je na Generalnoj skupštini Asocijacije srednjoškolaca u BiH, održanoj u hotelu "Holivud Sarajevo", odabran za člana Upravnog odbora organizacije.

"Sam princip rada ove organizacije zasniva se na 67 lokalnih timova u 67 zajednica u BiH. Srednjoškolci već 12 godina, realizuju aktivnosti i projekte u svrhu poboljšanja svog statusa. Cijelu organizaciju, koja broji više od 1.600 članova vodi deset srednjoškolaca, a jedan od njih sam i ja", navodi Josipović.

On se posljednje tri godine rada zalagao za svoju lokalnu zajednicu kroz projekte koji su imali za cilj edukovati srednjoškolce i omladinu o važnosti neformalnog obrazovanja.

"Koordinisao sam mnogim projektima koji su dali motivaciju mladima da nastave da grade i šire aktivizam u svojim zajednicama. Trenutno vodim organizaciju sa devet drugih srednjoškolaca, kao član Upravnog odbora na funkciji mentor lokalnih timova Hercegovine", naglašava Josipović za Srnu.

"ASuBiH ne mijenja srednjoškolce, nego im pruža priliku da budu ono što jesu", napominje Stevan.

ASuBiH je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija koja se kroz svoje aktivnosti i projekte zalaže za poboljšanje statusa srednjoškolaca, s ciljem da se stvore bolji uslovi obrazovanja i međusobno povežu srednjoškolci.