VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo07/11/2019

SVJEDOK POTVRDIO DA JE TURUDIĆ UČESTVOVAO U NAPADU NA ČEMERNU

 

SARAJEVO, 7. NOVEMBRA /SRNA/ - Na suđenju optuženima za zločine nad srpskim civilima u ilijaškom selu Čemerno u junu 1992. godine svjedok Tužilaštva BiH Mehmed Šemić potvrdio je da je optuženi Teufik Turudić učestvovao u napadu na to selo.

 

Šemić, koji je bio zamjenik komandira Prvog voda Druge čete, rekao je da je Turudić nakon ranjavanja komandira čete Senada Jašarspahića na Vlahinjama preuzeo njegovu dužnost.

Na početku svjedočenja on je ispričao da se 23. maja 1992. godine prijavio u Teritorijalnu odbranu Kakanj kada su formirane dvije čete.

"Nakon toga krenuli smo u akciju deblokade Sarajeva, ali smo nekim slučajem završili u Brezi gdje smo imali vojnu obuku. Tu nam se obraćao Džemal Hadžić, ali ne znam kojoj formaciji je pripadao", ispričao je Šemić.

Nakon sedam do deset dana rekao je da su otišli na Vlahinje koje je bilo izloženo grantiranju iz pravca Čemerna.

Kada je ranjen Jašarspahić, naveo je svjedok, njegovu dužnost je po nečijoj naredbi preuzeo Turudić koji je tada bio komandir Drugog voda.

"Nakon toga došla je komanda da drugi vod ide na Čemerno da unište haubice koje su djelovale po Vlahinju i Brezi, a da prvi i treći vod krenu u Misoču", rekao je Šemić.

Navodeći da nije učestvovao u akciji i da ne zna šta se dogodilo, on je rekao da je čuo da je jedan pripadnik Teritorijalne odbrane poginuo, a da je Turudić ranjen.

Tužilaštvo BiH tereti Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju, te Hamdiju Spahića da su krajem maja i u prvoj polovini juna 1992. zajedno sa drugim licima svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.

Optužnica bivše pripadnike Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava policije tadašnje BiH tereti da su 10. juna 1992. napali Čemerno u kojem su ubili 30 Srba, među kojima je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija više od 80 godina.

Ubijeno je desetak žena, a u napadu je paljena pokretna i nepokretna imovina Srba koji su mučeni i ubijani.

Nastavak suđenja najavljen je za 14. novembar.