VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo07/11/2019

POČELA SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 44 GODINE RADA

 

BANjALUKA, 7. NOVEMBRA /SRNA/ - U Banjaluci je danas počela svečana akademija povodom 44 godine rada Univerziteta u ovom gradu.

 

Akademiji, koja se održava u Narodnom pozorištu Republike Srpske, prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Srpske i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Svečanoj akademiji prisustvuju i rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin, brojni prosvjetni radnici, gosti i zvanice iz javnog, naučnog, političkog i društvenog života.

Univerzitet u Banjaluci je vodeća visokoškolska obrazovna institucija u Srpskoj i drugi po veličini univerzitet u BiH. U njegovom sastavu je 17 fakulteta, nastava se izvodi na 64 studijska programa prvog ciklusa studija, 71 programu drugog ciklusa, te na 12 studijskih programa trećeg ciklusa studija.

Nastavu izvodi 811 nastavnika i saradnika u punom radnom odnosu, a angažovano je 170 nastavnika u dopunskom radnom odnosu, 168 gostujućih profesora iz inostranstva i 121 stručni saradnik za potrebe realizacije kliničke prakse.

Na Univerzitetu trenutno studira oko 17.000 studenata iz svih krajeva Srpske, ali i iz inostranstva. Do sada je diplome osnovnih studija steklo 43.044 studenta, 835 studenata master studija, 1.437 magistara i 697 doktora nauka.