VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo07/11/2019

GALIJAŠEVIĆ: DUNjA MIJATOVIĆ NEKA ISPITA RATNU PROŠLOST SVOJE MAJKE

 

SARAJEVO, 7. NOVEMBRA /SRNA/ - Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević rekao je da su reakcije komesara Savjeta Evrope za ljudska prava Dunje Mijatović u vezi sa promocijom knjige "Tuzlanska kapija-režirana tragedija" neprimjerene, te da bi joj bilo bolje da se, s obzirom na funkciju koju obavlja, "pozabavi ratnom prošlošću svoje majke Tatjane LJujić Mijatović".

 

Reagujući na kritike Mijatovićeve upućene Ministarstvu odbrane Srbije zbog organizovanja promocije ove knjige u kojoj se, prema njenom mišljenju, "falsifikuju činjenice o ratnim dešavanjima u BiH", Galijašević je rekao da je njena majka, Tatjana LJujić Mijatović od 1992. do 1996. godine bila član Predsjedništva takozvane "Republike BiH" i, zajedno sa Alijom Izetbegovićem, koji je bio na čelu tog predsjedništva, bila i vrhovni komandant u ratnom Sarajevu.

"Njena majka je zajedno sa Alijom Izetbegovićem, Ejupom Ganićem, Ivom Komšićem, Stjepanom Kljujićem, Mirkom Pejanovićem, Nijazom Durakovićem komandovala jedinicama poput odreda 'El mudžahedin', 4, 5. i 6. muslimanskom brigadom, 'Patriotskom ligom', 'Zelenim beretkama'. Ona je komandovala jedinicama koje su počinili najstrašnije zločine u Sarajevu, gradu u kojem su upravo nju čuvali pripadnici zloglasnih muslimanskih jedinica 'Laste', 'Ševe' i 'Crni labudovi'", naveo je Galijašević.

On je rekao da Tatjana LJujić Mijatović na ratnim sjednicama Predsjedništva tzv. Republike BiH nikada nije pitala šta se dešava sa Srbima na Kazanima, ko ubija Srbe po Sarajevu.

"Tatjana nikada nije upitala ko je ubio 6.000 ljudi u samom Sarajevu, njoj pred nosom, u kojem je živjela i u kojem su je čuvale upravo ubice tih ljudi, pripadnici najzloglasnijih jedinica. Oni su je obezbjeđivali, a ona im je komandovala", tvrdi Galijašević.

Galijašević je rekao da ga ni ne čudi reakcija Dunje Mijatović s obzirom na to da je ona, kako kaže, proizvod politike koja je u Sarajevu činila najstrašnije zločine.

"Ali, ipak, moram da je pitam zašto nikada nije govorila o 192 brutalno zaklana Srbina na Vozućoj, zašto nikada nije rekla istinu o 'Kazanima', 'Markalama', Tuzlanskoj koloni, Dobrovoljačkoj i Ulici Vase Miskina u Sarajevu, zašto nikada nije osudila ono što je njena mama radila u ratu...", rekao je Galijašević.

On je poručio Mijatovićevoj da je tačno da se zločin na Tuzlanskoj kapiji dogodio i da to niko ne spori, ali da nije tačno da je to uradio general Novak Đukić, niti je urađeno na način kako to muslimanska strana lažno predstavlja domaćoj i međunarodnoj javnosti.

"Tu nije riječ o srpskoj granati već o više minsko-eksplozivnih sredstava koji su postavljeni na mjestu zločina. To je bila simultana eksplozija, teroristički akt, a što su Alija Izetbegović i njegova vojska najbolje znali da rade. U svemu tome učestvovala je i majka Dunje Mijatović", naglašava Galijašević.

On je ponovio da se u Tuzli tada desio teroristički akt i to je vidljivo, a ono što nedostaje i na šta mora doći odgovor u vidu presude Suda BiH tiče se niza pitanja.

"Mora se odgovoriti zašto nema nijednog gelera u dokazu, a geler je uvijek dio nečeg većeg, on je fragment granate? Gdje je ta granata koja je pobila nedužnu mladost i to baš na Dan mladosti kod Tuzlanske kapije? Zašto nijedna obdukcija nije izvršena? Zašto u spisima nema nijednog obdukcijskog nalaza? Zašto Sud BiH već dvije godine ne odgovora sudu Srbije o odluci i zahtjevu za izručenje Novaka Đukića", naveo je Galijašević.

On je podsjetio da je Sud BiH zatražio izruženje generala Đukića, a kada su iz Srbije rekli da zbog žalbe nije imao pravični postupak iz Suda BiH treba prvo da dostave predmet da bi se utvrdilo da li je pravilno vođen - Sud BiH ćuti, ne dostavlja se nijedan akt.

Takođe, kaže Galijašević, Mijatovićeva sama neka potraži odgovore na pitanja - zašto je 80 odsto stradalih pogođeno u potkoljenice, zašto je sa zemlje gađano, zašto su geleri letjeli lijevo, desno, bočno, zašto je gotovo pola žrtava imalo višestruke povrede i sa leđa i sa lica, po tjemenu glave...

On kaže da mora Mijatovićevoj da pojasni da je Aliji Izetbegoviću smetala "crvena" Tuzla, grad koji se uvijek odupirao njegovoj politici, te da je zbog "crvene ideologije" Tuzla, po njegovom nalogu, tada bila kažnjena.

"Naravo da se Dunja Mijatović nikada neće baviti ovim pitanjima, jer ona želi i dalje da upravlja procesima kojima je komandovala njena majka i da vojsku raznih muslimanskih terorista domaćih i stranih učini boljim i da im da 'evropski' lik dobrih momaka, ali ona je dužna, prije svega, da objasni ulogu svoje majke u svim zločinima i na Tuzlanskoj kapiji, i u Vase Miskina, na Markalama, pa i granatiranju Rijaseta Islamske zajednice Jugoslavije u Sarajevu", rekao je Galijašević.

On je naveo da "njena majka zna da je Alija Izetbegović 29. avgusta 1992. poslao pripadnike 'Lasta' i 'Ševa' da granatiraju zgradu Islamske zajednice Jugoslavije kada je ubijeno četvoro lica i opljačkano oko 4,5 miliona dolara".

"Prema svjedočenju tadašnjeg poglavara Islamske zajednice Jakuba Selimoskog za slovenačke medije, Alija i njegovi ozloglašeni vojnici pokušali su da ga ubiju jer je bio protivnik njegove politike. Pitam Dunju Mijatović šta misli o čovjeku koji je bio spreman da ubije svog vjerskog poglavara? Takav čovjek spreman je da ubija i djecu i sopstveni narod i u Sarajevu i u Tuzli i bilo gdje...", naglasio je Galijašević.

S toga, kaže on, Mijatovićeva bi trebalo malo da se "pozabavi istinom o zločinačkim radnjama Alije Izetbegovića i njene majke Tatjane LJujić Mijatović".

"Niko ne negira zločin na Tuzlanskoj kapiji, on je izvršen, to je istina, ali je izvršen po nalogu Alije Izetbegovića. Mi Bošnjaci moramo jednom pogledati istini u oči, mora i Dunja Mijatović, i prihvatiti realnost, izaći iz mraka u koji su nas uveli Josip Broz Tito i Alija Izetbegović i konačno postaviti pravo pitanje - ko je ubijao sopstveni narod, ko je činio zločine nad sopstvenim narodom i kako", ocijenio je Galijašević.

On je naglasio da bez prihvatanja realnosti i priznanja svojih grešaka, nikada neće biti pomirenja i zajedničkog života u BiH.

U Domu Vojske Srbije sinoć je promovisana knjiga Ilije Brankovića "Tuzlanska kapija-režirana tragedija", autora Ilije Brankovića.

Galijašević je na promociji rekao da knjiga govori jezikom činjenica o tome da je režim Alije Izetbegovića u Tuzli u maju 1995. godine izvršio teroristički napad i ubio svoje sunarodnike da bi za to okrivio Srbe, kao i na mnogim drugim mjestima u BiH.

Autor Knjige Ilija Branković je rekao da od borbe za istinu o Tuzlanskoj koloni neće odustati dok je živ jer to duguje mladim generacijama Srba, koje sakate lažima, a najbolji su u Evropi, kao i da skine hipoteku sa svih sinova koji su branili slobodu svog naroda.

Mijatovićeva je odmah juče kritikovala Ministarstvo odbrane Srbije zbog organizovanja promocije knjige "Tuzlanska kapija-režirana tragedija" u kojoj se, kako kaže, falsifikuju činjenice o ratnim dešavanjima u BiH.

Prema njenom mišljenju, "srpsko Ministarstvo odbrane je organizovalo promociju knjige u kojoj se falsifikuju činjenice o ratnom zločinu u vezi sa 71 osobom nastradalom na Tuzlanskoj kapiji u BiH u maju 1995".

Sud BiH osudio je 2014. godine Đukića na 20 godina zatvora, proglasivši ga krivim da je, kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske, u maju 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topa kalibra 130 milimetara granatira Tuzlu sa Ozrena, pri čemu je poginula 71, a ranjeno 150 osoba.

Odbrana generala Đukića potom je podnijela Sudu BiH zahtjev za obnovu postupka, jer posjeduje dokaze o tome da do tragedije na Tuzlanskoj kapiji nije moglo doći ispaljivanjem artiljerijske granate od 130 milimetara.

Kako je tada istaknuto, nove činjenice utvrđene su vještačenjima stručnjaka iz bivše Jugoslavije, kao i sa prostora zemalja NATO-a, koji su prisustvovali rekonstrukciji događaja, koristeći repliku Tuzlanske kapije napravljenu na poligonu Nikinci u Srbiji.

Do marta 2016. godine sprovedena su 32 eksperimenta, koje su, osim domaćih stručnjaka, realizovali eksperti iz Češke, Francuske i Izraela, pri čemu nijedan rezultat nije podržao zaključke iz ekspertize vještaka Tužilaštva BiH Berka Zečevića.

Na osnovu svih nalaza i mišljenja domaćih i inostranih eksperata, proizašao je stručni zaključak da Trg Kapija nije pogođen srpskom granatom, kalibra 130 milimetara, već je u Tuzli eksplodiralo više sinhrono aktiviranih eksplozivnih naprava.

Đukić je, početkom 2017. godine, kada mu se i inače loše zdravstveno stanje pogoršalo, primljen na Vojnomedicinsku akademiju, zbog čega je postupak pred Višim sudom u Beogradu više puta odgađan.