VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura07/11/2019

"PRVI KADAR" U ZVORNIKU I ISTOČNOM SARAJEVU OD 11. DO 16. NOVEMBRA

 

ZVORNIK, 7. NOVEMBRA /SRNA/ - Premijernim prikazivanjem filma "Pijavice", u prisustvu producenta i glumca Lazara Ristovskog i reditelja Dragana Marinkovića, u Zvorniku će 11. novembra početi 13. Međunarodni filmski festival "Prvi kadar", najavila je danas umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić.

 

Mitrić-Štifanić je na konferenciji za novinare u Zvorniku rekla da će ovaj festival u zvorničkom Domu omladine trajati do 13. novembra, a nastaviti održavanje u Istočnom Sarajevu do 16. ovog mjeseca.

Podsjećajući da je od prošle godine grad Zvornik, osim Istočnog Sarajeva, bio domaćin ovog festivala, Mitrić-Štifanić je izrazila zadovoljstvo što se i na ovaj način pruža podrška razvoju kulture u Zvorniku i šire.

Ona je istakla da će u prva tri festivalska dana Zvornik biti domaćin velikom broju gostiju iz regiona, a građani će imati priliku da pogledaju razna filmska ostvarenja i premijerna prikazivanja nekih filmova u Republici Srpskoj.

Mitrić-Štifanić je zahvalila gradonačelniku Zoranu Stevanoviću, njegovim saradnicima i rukovodstvu Doma omladine što je Festival dobio podršku grada Zvornika da se zajednički radi na važnoj misiji filma, a to je na decentralizaciji kulture i filmske umjetnosti.

"Ono što već 13 godina ovaj festival izdvaja od ostalih u Republici Srpskoj jeste misija filma, edukacija filmske publike, mladih stvaralaca, ali i bogat takmičarski i prateći program festivala", rekla je ona.

Mitrić-Štifanić je istakla da je ove godine na Festivalu u fokusu čovjek, njegov odnos prema životu, umjetnosti i prirodi, njegova lična i istorijska borba, ali i veličanstvenost ljudske pobjede i naših velikana.

"Ovogodišnji program Festivala je bogat u svim segmentima, kako u takmičarskom i pratećom programu, tako i u edukativnim programima. Biće prikazana 33 filma iz 16 zemalja u pet takmičarskih festivalskih selekcija", rekla je Mitrić-Štifanić.

Ona je pojasnila da će se pet takmičarskih festivalskih selekcija odvijati u sekcijama - "U fokusu" - Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova, "Eks JU u fokusu" - Regionalna selekcija dokumentarnih filmova sa eks JU prostora, zatim "Kratke priče" - Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora, "Ključ za film" - Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta i "Novi pogledi" - Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta.

Prema njenim riječima, od filmova koji će biti prikazani, dva su nominovana za nagradu Oskar u kategoriji dugometražni dokumentarni film, a kod kratkih dokumentarnih filmova jedan je svrstan među 10 najboljih u cijelom svijetu.

Mitrić-Štifanić je rekla da će u pratećem programu festivala, osim filma "Pijavice", publika u Zvorniku imati priliku da premijerno vidi i kultni domaći film "Ajvar" reditelja Ane Marije Rosi.

"Osim ovih projekcija, interesantan je i program 'Veče laureata'. Ovogododišnji laureat je Jugoslovenska kinoteka i povodom 70 godina od osnivanja ove ustanove Festival je doneo odluku da se glavna festivalska nagrada, priznanje `Lik kneza Pavla`, dodijeli Kinoteci", rekla je Mitrić-Štifanić.

Umjetnički direktor i selektor Festivala rekla je da će se filmovi takmičiti za nagrade "Pečat kneza Pavla" u svim kategorijama, "Filmska klapa" u studentskim kategorijama, te za glavnu festivalsku nagradu - Gran pri "Stećak kneza Pavla".

Mitrić-Štifanić je podsjetila da je prošle godine u dogovoru sa Gradskom upravom Zvornik donijete odluka da se uvede još jedna nagrada, i to za najbolju režiju, koja nosi naziv "Kapija Zvornika".

Povodom predstojećeg Festivala, na konferencije za novinare govorili su i načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Zvornik Darko Stefanović i direktor zvorničkog Doma omladine Đorđe Deurić.

Festivalski žiri će raditi u sastavu: predsjednik žirija Dragan Elčić, reditelj /dekan Akademije umetnosti Beograd/, Srđan Savić, filmski kritičar /direktor Filmskih susreta Niš/ i Branko Lazić, reditelj /urednik dokumentarnog programa Radio-televizije Republike Srpske/.

Festival će biti zatvoren 16. novembra u Istočnom Sarajevu svečanom dodjelom nagrada i premijernim prikazivanjem igranog filma "Pijavice".

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Manifestaciju su podržali:grad Zvornik, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo i Adiko banka.

Medijski pokrovitelji su Novinska agencija Republike Srpske - SRNA i Radio-televizija Republike Srpske.