VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet08/11/2019

BLUMBERG: SAMO JA IMAM ŠANSU PROTIV TRAMPA

 

NjUJORK, 8. NOVEMBRA /SRNA/ - Američki mediji navode da bi nekadašnji višegodišnji gradonačelnik Njujorka i medijski mogul Majkl Blumberg mogao da se kandiduje za predsjedničkog kandidaat Demokratske stranke, pošto smatra da drugi kandidati nemaju šansi protiv Donalda Trampa.

 

Blumberg, milijarder i filantrop, koji je tri mandata obavljao dužnost gradonačelnika Njujorka, ozbiljno razmišlja o ulasku u trku za demokratsku predsjedničku nominaciju samo tri mjeseca prije prvih stranačkih izbora.

Između dosadašnjih 17 kandidata demokrata izdvojilo se nekoliko sa najvećim šansama za osvajanje nominacije – senatori Elizabet Voren, Berni Sanders, koji predstavljaju lijevo krilo stranke, te bivši potpredsjednik SAD Džo Bajden.

Ako se Majkl kandiduje, on bi demokratama ponudio novi izbor zasnovan na jedinstvenom rekordu u vođenju najvećeg američkog grada, izgradnji poslovne karijere od nule i preuzimanju nekih od najtežih američkih izazova, navode osobe bliske Blumbergu.

Kako prenose svjetske agencije, Blumberg kritikuje namjeru Elizabet Voren da uvede porez za superbogataše kako bi se mogli finansirati programi u rasponu od univerzalne zdravstvene zaštite do besplatne školarine na fakultetima.

Liberalno krilo Demokratske stranke SAD zabrinuto je zbog prevelikog uticaja korporativnog novca u politici i nejednakosti prihoda.

Elizabet Voren je na vijest o Blumbergovoj namjeri odgovorila tvitom u kojem ga usmjerava na link koji pokazuje koliko će i sam morati da plati poreza na bogatstvo.

Blumberg, koga "Forbs" svrstava na osmo mjesto liste najbogatijih Amerikanaca i procjenjuje da mu imovina vrijedi 53,4 milijarde dolara, mogao bi u velikoj mjeri sam da finansira svoju kampanju.

Mediji navode da je Blumberg samo jedan od sedamdesetogodišnjaka koji žele u Bijelu kuću.

Berni Sanders ima 78 godina, Blumberg 77, Bajden 76 godina, Vorenova 70, a sadašnji predsjednik Tramp 73 godine.

Stranački izbori za predsjedničku nominaciju u Demokratskoj partiji počinju 3. februara u Ajovi.