VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana08/11/2019

LALIĆ: 280 POGINULIH BORACA SA SOKOCA NISU UZALUD DALI ŽIVOTE

 

SOKOLAC, 8. NOVEMBRA /SRNA/ - Predsjednik Skupštine Boračke organizacije opštine Sokolac Željko Lalić rekao je danas da ta organizacija obilježavanjem krsne slave i sjećanjem na poginule saborce, želi da poruči da 280 poginulih boraca iz opštine Sokolac nisu uzalud dali živote i da su ih sa još 24.000 poginulih srpskih boraca ugradili u temelje Republike Srpske.

 

"Republika Srpska je bila, jeste i biće garant opstanka srpskog naroda na ovim područjima za koja je bio pripremljen drugi scenario, ali zahvaljujući tadašnjem rukovodstvu Republike Srpske, ljudima iz svih sfera društva, vojnog i političkog vrha, mi smo se oduprli. Napravili smo Republiku Srpsku i na nama je obaveza da je čuvamo", rekao je Lalić na obilježavanju krsne slave Boračke organizacije - Mitrovdana.

On je istakao da se u spomen-sobi na Sokocu, koju su danas posjetili učesnici obilježavanja Mitrovdana, nalaze fotografije 630 poginulih boraca, da na Sokocu ima oko 460 ratnih vojnih invalida, te da je obilježavanje Svetog Dimitrija - Mitrovdana, zaštitnika boraca, prilika da se saborci sjete brojnih umrlih ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca.

Lalić je rekao novinarima da se svake godine ovaj praznik obilježava na tradicionalan način zajedno sa sveštenstvom SPC i u prisustvu brojnih porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i predstavnika regionalne i lokalne vlasti.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica je ovom prilikom rekao da je Republika Srpska proglašena prije oružanih sukoba i da je u otadžbinskom ratu odbranjena zahvaljujući borcima Vojske Republike Srpske.

On je naglasio da je lokalna uprava na Sokocu uvijek na usluzi pripadnicima boračkih kategorija i svim stanovnicima ove lokalne zajednice u granicama mogućnosti, te istakao da je najveći broj boračkih kategorija stambeno zbrinuto.

Niko Košarac, otac mladih srpskih boraca Milomira /1974/ i Spasimira /1971/, koji su u jednom danu poginuli 1994. na Ilijaškom ratištu, rekao je novinarima da je dobro što se obilježavaju praznici i značajni datumi za Vojsku Srpske, da ne bi pali u zaborav.

"Mislim da bi kompletno društvo trebalo povesti više računa o porodicama poginulih, jer vidimo da se priča o povećanju plata u javnom sektoru, a niko ne pominje ove boračke kategorije, osim kada se obilježavaju ovakvi dani i kada im porodice poginulih i ratni vojni invalidi terebaju kao podrška", rekao je Košarac.

Demobilisani borac Velimir Đukić iz Dikalja kod Sokoca proveo je četiri godine u Drugoj motorizovanoj romanijskoj brigadi na prvoj liniji, a danas kaže da su borci na margini dešavanja i da bi trebalo da njihove porodice mnogo bolje žive.

Mladenu Mačaru, sinu poginulog boraca Vojske Republike Srpske je, kako kaže, drago da se obilježava krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske, njeguje tradicija u svim oblicima i da se porodice poginulih bore za svoj status na sve načine.

Danas je, kaže, sa ponosom stao uz vojnu uniformu svog oca Dragoljuba, izloženu u spomen-sobi na Sokocu.

Mačar je naglasio da slavi boraca prisustvuje sa pomiješanim osjećanjima.
Zadovoljan je, kaže, što se na ovaj način saborci prisjećaju njegovog oca komandanta Prvog bataljona Druge romanijske brigade koji je poginuo 1992. godine u 39. godini, na dan kada je on obilježavao 14. rođendan.

Mačar je rekao da je sa druge strane tužan što je ostao bez roditelja i oslonca do kraja života, a danas mu je jasno da ljudi kao njegov otac, zbog izraženog osjećaja za patriotizam i rodoljublje, zaslužuju svoje mjesto u istoriji srpskog naroda.

Na centralni spomenik poginulim borcima Sarajevsko-romanijske regije na Sokocu vijence su položile delegacije Boračke organizacije opštine Sokolac, grada Istočno Sarajevo, opštine Sokolac, Specijalne jedinice Vojske Republike Srpske "Beli Vukovi" i KUD-a "Zavičaj".

Prethodno je i crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu služena sveta arhijerejska liturgija i pomen, a potom su položeni vijenci na centralni spomenik poginulim borcima Sarajevsko-romanijske regije, te obavljeno lomljenje slavskog kolača.