VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura08/11/2019

DEVETI "DANI NjEGOŠEVI" OD 11. DO 13. NOVEMBRA

 

PODGORICA, 8. NOVEMBRA /SRNA/ - Deveti "Dani Njegoševi" u organizaciji Udruženja književnika Crne Gore, Književnog društva "Njegoš" i "Njegoševe večeri poezije", pod pokroviteljstvom Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, biće održani od 11. do 13. novembra na Cetinju i u Podgorici.

 

"Međunarodni `Dani Njegoševi 2019` okupiće pjesnike, mislioce, prevodioce iz Crne Gore, Republike Srpske, Srbije, dijaspore, koji u Njegoševom pjesničkom djelu i ličnosti vide reflekse one prvobitne tvoračke sile, koja drži i obnavlja svijet", saopštilo je danas Udruženje književnika Crne Gore.

U saopštenju se ističe da je Njegoš svetski pjesnik koji u svjetskoj književnosti i kulturi nije dovoljno prisutan zbog nedovoljno dobrih prevoda.

"Ali, on je i najdublje nacionalan, a naša kulturna samosvijest nije još sagledala njegovu dubinu i aktuelnost. Mnogi Njegoševi stihovi našim savremenicima izgledaju novi, svježi i moćni - da naše kulturno pamćenje, nacionalna svijet i društvena stvarnost nema jasnijih ni dubljih riječi kojima bi se moglo kazati složeno stanje u kojem smo", dodaje se u saopštenju.

Iz Udruženja književnika Crne Gore navode da to govori, uvijek iznova, da je Njegoš takav stvaralački duh, koji je u svom stvaralačkom vijeku preživio i izrazio "i tajnu čovjeka, pojedinca, i tajnu naroda i ljudskog roda, da u kulturi ostaje nov, upravo tim nadilazećim duhovnim uvidima u tajnu ljudskog života, i time, novim generacijama, daje novo nadahnuće".

"Za tematsko polaziše ovogodišnjih `Dana Njegoševih` uzeli smo stihove iz `Gorskog vijenca` koji, kako onda kad su pisani, tako i danas, jednako govore o duhovnom stanju mislećeg čovjeka, a posredno o dubini i težini zla, koje obremenjuje naše vrijeme, našu zamišljenost nad subinom našeg naroda", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da nacionale kulturne vrijednosti ne mogu da se očuvaju bez novih stvaralačkih sila, novih pojedinaca, kroz čije stvaralaštvo se obnavlja i jezik i nacionalna samosvijest i univerzlani oslonci koji drže ljude i narode.

"Na tom putu je Njegoš je veliki i skoro neuporediv primjer", ističnje se u saopštenju.

Svečano otvaranje "Dana Njegoševih" zakazano je za ponedjeljak, 11. novembar, u 12.00 časova u Njegoševoj pečatnji na Cetinju, a završni dio svečanosti planiran je za srijedu, 13. novembar, u 20.00 časova, kada će biti održano književno veče u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.