VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana08/11/2019

VLADIKA FOTIJE SLUŽIO LITURGIJU POVODOM MITROVDANA

 

ŠAMAC, 8. NOVEMBRA /SRNA/ - Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je liturgiju u Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Šamcu, čime je počelo obilježavanje Mitrovdana - krsne slave hrama, opštine i opštinske Boračke organizacije.

 

Nakon liturgije, na gradskom trgu ispred centralnog spomenika palim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata vijence su položili predstavnici opštine i Boračke organizacije Šamac.

Poslije lomljenja slavskog kolača, vladika Fotije je rekao da mnogo Srba obilježava krsnu slavu Svetog velikomučenika Dimitrija, koji se poštuje i veliča kao veliki ispovjednik vjere, čudotvorac mirotočivi koji je nastavio djelo Svetog apostola Pavla.

"Od četvrtog vijeka do dana današnjeg mi proslavljamo ovog svetitelja. Za nas je obaveza da se ugledamo na žitije mučenika, da budemo nepokolebljivi u pravoslavnoj vjeri, da budemo ugled ljudima u moralu, etici, dobrom životu, da budemo spremni da nosimo bremena jedni drugima i dobar primjer svome narodu u svakom smislu", poručio je vladika Fotije.

Predsjednik Boračke organizacije Šamac Radovan Zoranović rekao je da današnji dan prilika da se sjete poginulih saboraca, koji su život dali da bi na ovom prostoru bili slobodni i slavili krsne slave i ostale svetkovine.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević čestitao je krsnu slavu Boračkoj organizaciji, Crkvi i stanovnicima lokalne zajednice, ističući da Sveti Dimitrije svih ovih godina čuva opštinu Šamac.

Na novom pravoslavnom groblju danas je osveštana kapela posvećena Svetom apostolu Marku.

Za izgradnju kapele 50.000 KM su izdvojili opština Šamac i Ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica u Savjetu ministara, a uključila se i Eparhija zvorničo-tuzlanska, koja je donirala sredstva za nabavku krsta na kapeli.