VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika08/11/2019

DAČIĆ: TIRANA DA SE IZVINI ZBOG IZJAVA CAKAJA

 

BEOGRAD, 8. NOVEMBRA /SRNA/ - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da očekuje izvinjenje Albanije zbog izjava njenog zvaničnika Genta Cakaja na račun Srbije i njenih zvaničnika da su odgovorni za masovna ubistva Albanaca na Kosovu i Metohiji, za milione dolara štete i da imaju kriminalnu prošlost.

 

Dačić je u saopštenju naveo da očekuje da Vlada Albanije osudi i da se distancira od jučerašnje izjave svog vršioca dužnosti ministra za Evropu i spoljne poslove Genta Cakaja, kojom je uvrijedio Srbiju i njene najviše zvaničnike.

"Reč je o najgrubljem falsifikatu događaja na Kosovu i Metohiji tokom devedesetih godina prošlog veka, zbog čega očekujem i izvinjenje Vlade Albanije", istakao je Dačić.

On je podsjetio da je Cakaj izjavio, između ostalog, da je Srbija tokom sukoba na Kosovu i Metohiji "odgovorna za ubistvo više od 12.000 Albanaca, masovnu deportaciju više od milion ljudi i milione dolara štete".

"Zbog ovih grubih falsifikata događaja na Kosovu i Metohiji i uvreda Srbije i njenih najviših zvaničnika očekujemo od Vlade Albanije da se distancira, da osudi i da se izvini zbog izjava svog vršioca dužnosti ministra", naglasio je Dačić.

On je dodao da izjava Cakaja ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima Srbije i Albanije.

Dačić je istakao da je ta izjava i direktno u suprotnosti sa nastojanjima rukovodstva Srbije da unapređuje dobrosusjedske odnose sa Albanijom i tako doprinese stabilnosti i razvoju regiona.