VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo12/11/2019

VLADIKA TEODOSIJE: BUDIMO MILOSTIVI I ČINIMO DOBRO

 

GRAČANICA, 12. OKTOBRA /SRNA/ - Moramo biti milostivi i činiti dobro jedni drugima, poručio je danas Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije iz manastira Gračanica, zadužbine kralja Milutina.

 

"Današnja slava u manastiru Gračanica velika je radost za sve nas i moramo blagodariti Bogu što u Gračanici ima sve više dece", rekao je vladika Teodosije u Manastiru, gdje je u prisustvu velikog broja vjernika nastavnika i učenika Osnovne škole /OŠ/ "Kralj Milutin" služena Sveta arhijerejska liturgija.

Njegovo preosveštenstvo blagoslovio je učenike koji se školuju u obrazovnoj ustanovi koja nosi ime jednog od najvećih sinova srpskog roda.

Vladika Teodosije je blagoslovio sve koji čine dobro srpskim svetinjama na Kosovu i Metohiji i cijeloj srpskoj crkvi, a za posebne zasluge u pružanju pomoći Crkvi i srpskom narodu na Kosmetu je Gramatom kralja Milutina odlikovao izvršnog direktora preduzeća "Putevi Srbije" Zorana Stojisavljevića i direktora preduzeća za održavanje puteva "Magistrala" Nebojšu Baščarevića.

Episkop Teodosije je rekao da su Stojisavljević i Baščarević zadužbinari puteva kojima su se kretali slavni preci.

"Oni su svojim radom od velike pomoći svima nama jer olakšavaju život onima koji opstaju na Kosovu i Metohiji", rekao je vladika Teodosije.

Stojisavljević je rekao da će preduzeće "Putevi Srbije" i dalje biti na usluzi srpskom narodu na Kosmetu, gradeći puteve.

On je najavio da će narednih mjeseci nastaviti sa gradnjom novih puteva koji Kosmet bolje povezuju sa centralnom Srbijom.

"Svi putevi vode na Kosovo i Metohiju. Kada bismo svi uradili onoliko koliko možemo i za narod i za Crkvu bilo bi nam mnogo bolje", poručio je Stojisavljević.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su monasi iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve, kao i iz Crne Gore kojima je vladika Teodosije posebno zahvalio.

U okviru Svete arhijerejske liturgije zamonašena je Dragana iz Zubinog Potoka koja je dobila monaško ime Zlata.

Proslava slave manastira Gračanica, koji je sagradio kralj Milutin 1321. godine i posvetio Uspenju Presvete Bogorodice, nastavljena je u porti manastira, a kasnije će u OŠ "Kralj Milutin" biti organizovan poseban kulturno-umjetnički program.

Proslavi nisu prisustvovali predstavnici srpskih i institucija samozvanog Kosova, kao ni predstavnici Srpske liste.