VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo13/11/2019

SUTRA PRIJEM KOD ČUBRILOVIĆA ZA DJECU OBOLJELU OD DIJABETESA

 

BANjALUKA, 13. NOVEMBRA /SRNA/ - Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović organizovaće sutra prijem za tridesetak djece oboljele od dijabetesa iz cijele Republike Srpske, a u subotu, 16. novembra, u Banjaluci će otvoriti prvi simpozijum pedijatara, ljekara porodične medicine i endokrinologa u Srpskoj posvećen dijabetesu kod djece i najnovijim saznanjima iz te oblasti.

 

Djeca će sutra, na Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, u 13.00 časova ispred Narodne skupštine simbolično imati čas fizičkog vaspitanja, da bi skrenula pažnju na značaj fizičke aktivnosti u kontroli ove bolesti.

Nakon toga će ih u zgradi parlamenta primiti i sa njima razgovarati predsjednik Narodne skupštine, koji će u njihovu čast organizovati koktel.

Iz Narodne skupštine Republike Srpske je najavljeno da će Čubrilović simpozijum, čiji je pokrovitelj, otvoriti u subotu, 16. novembra, u 8.00 časova u Banskom dvoru.

Pedijatar endokrinolog Gordana Bukara Radujković navela je da je posljednjih godina dokazan povećan trend obolijevanja djece od dijabetesa melitusa tipa jedan i u Republici Srpskoj.

"Godišnje oko 60 djece oboli od dijabetesa tipa jedan u Republici Srpskoj uzrasta od jedne do 18 godina. Ukupno oboljelih do 18 godina je oko 450", navela je Radujkovićeva, koja je i predsjednik Udruženja "Odrasli za djecu Republike Srpske", koje okuplja ljekare i roditelje djece oboljele od dijabetesa.

Ona je istakla je da je ovoj djeci potrebna konstantna podrška šire društvene zajednice koja, kako je navela, nije izostajala u svim proteklim godinama.

Radujkovićeva je podsjetila da je 2012. godine u akciji "S ljubavlju hrabrim srcima", pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, djeci oboljeloj od dijabetesa u Srpskoj donirano 48 insulinskih pumpi i više stotina trakica za mjerenje glikemije, čime im je borba sa bolešću znatno olakšana, navodi se u saopštenju.