VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura13/11/2019

"PRVI KADAR" - MALI KULTUROLOŠKI FENOMEN

 

ZVORNIK, 13. NOVEMBRA /SRNA/ - Dekan beogradske Akademije umetnosti Dragan Elčić smatra da je Međunarodni filmski festival "Prvi kadar" mali kulturološki fenomen koji se dogodio u Zvorniku.

 

Elčić je na konferenciji za novinare rekao da je to kulturološki fenomen u smislu bogatstva i raznolikosti sadržaja koji se u okviru cjelokupne manifestacije desio od prvog dana otvaranja, 11. novembra, do večeras kada se zatvara u Zvorniku.

On je dodao da se bogatstvo i raznolikost festivala odnosi i na mnogobrojne filmske radionice i selekcije, promocije značajnih knjiga i drugih sadržaja koje sa sobom nosi ovaj kulturni događaj.

"U zvorničkom dijelu festivala `Prvi kadar`, koji sutra nastavlja rad u Istočnom Sarajevu, bilo je izvanrednih dokumentarnih filmova, kratkih art i poetskih dokumentaraca, kao i dugometražnih filmova koji su za posebnu pažnju i respekt", rekao je Elčić.

Prema njegovim riječima, programskim konceptom, koji je radila selekciona komisija festivala, stvorena je mozaička struktura osvježenja tako da nije dolazilo ni u jednom momentu do zamora publike, učesnika festivala, niti žirija.

Elčić, koji je i predsjednik žirija festivala, naglasio je da je posljednjih godina selekcija "Prvog kadra" u rapidnom razvoju i napretku.

"Sa sigurnošću mogu da kažem da je selekcija `Prvog kadra` u ovom trenutku jača od selekcije na Festivalu dugometražnog i dokumentarnog filma u Beogradu", istakao je Elčić.

On je rekao da je, u okviru festivala, održao predavanje o temi "Umjetnost u doba rijalitija" za učenike prvih i drugih razreda zvorničke gimnazije.

"Nastojao sam da priču usmjerim ka njihovoj perspektivi, pitanju trenutka u kome živi ova mladost, tražeći sebe u vremenu materijalističke filozofije života u kojoj su postavljeni određeni kriterijumi i parametri kojima se, nismo ni svjesni, vladamo i krećemo", rekao je Elčić.

On smatra da se desio veliki šok koji nije očekivao od mladih i njihovih nastavnika. "Dao sam pauzu, ali niko nije htio otići i morao sam predavanje nastaviti, što je za mene bilo veliko pozitivno iznenađenje", istakao je Elčić.

On je rekao da je cjelokupan sadašnji život jedna vrsta rijalitija, dok je umjetnost u odnosu na to potpuno suprotstavljena kategorija.

"Kako to razumjeti, odnosno kako se snaći u svemu tome, kako da se pronađe mlad čovjek, da nađe svoj put za ono što je projektovao u životu ili ga tek traži - odgovori su u neprihvatanju onoga što nema nikakvu vrijednost", rekao je Elčić.

On je naglasio da je zvorničkoj mladosti dao jednu vrstu almanaha ili zadatka - da će oni biti ti koji će srušiti sve ovo, da će napraviti neke nove korake i dati novu nadu u ovom beznađu u kome kada je riječ o medijima, rijalitiju, te krizi u društvu i umjetnsti.