VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura13/11/2019

OTVORENA REVIJA ARHEOLOŠKIH FILMOVA

 

BANjALUKA, 13. NOVEMBRA /SRNA/ - U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci večeras je otvorena 14. Revija arheoloških filmova, u okviru koje će biti prikazano 13 filmova iz oblasti arheološkog kulturnog nasljeđa.

 

Načelnik Odjeljenja za kulturno nasljeđe u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Milica Kotur istakla je značaj ove revije jer predstavlja priliku da se javnost upozna kako sa najnovijim arheološkim okrićima, tako i sa zanimljivim i ponekad intrigantnim, drugačijim pristupom u tumačenju, već od ranije poznatih arheoloških lokaliteta.

"Dokumentarni filmovi koji će biti prikazani bave se vrlo raznolikom arheološkom tematikom, na naučni, ali i na atraktivan-pristupačan način, te omogućavaju svima onima koje privlače stare civilizacije, da se upoznaju o različitom i dragocjenom bogatstvom arheološkog kulturnog nasljeđa", rekla je Koturova prilikom otvaranja Revije.

Ona je dodala da resorno ministarstvo izuzetno cijeni i podržava manifestacije ovakvog karaktera jer doprinose kulturološkom obrazovanju javnosti, a naročito mladih.

Koordinator Revije arheološkog filma u Muzeju Republike Srpske Ana Brataševec rekla je da ova revija nema takmičarski karakter.

"Ovo je izvanredna prilika za posjetioce da pogledaju dokumentarne filmove iz oblasti arheologije, vrijedna i zanimljiva filmska ostvarenja za koje banjalučka publika pokazuje sve veće interesovanje", rekla je Brataševec.

Ona je dodala je u okviru ovogodišnje Revije otvorena izložba dječijih radova "Praistorijske igračke kao inspiracija", koju je oganizovala viši kustos arheolog u Muzeju Srpske Slavica Arsenijević.

"Radovi su inspirisani eksponatima muzejske arheološke izložbe 'Donja Dolina' i predstavljaju doprinos kulturnoj manifestaciji Dani evropskog nasljeđa u Republici Srpskoj, sa temom 'Umjetnost i zabava'", navela je Brataševec.

Ona je rekla da je izložba realizovana u saradnji sa nastavnikom likovne kulture u Osnovnoj školi "Branko Radičević“ u Banjaluci Biljanom Vukićević.