VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura13/11/2019

FILMOM "AJVAR" ZAVRŠEN ZVORNIČKI DIO FILMSKOG FESTIVALA "PRVI KADAR"

 

ZVORNIK, 13. NOVEMBRA /SRNA/ - Premijernim prikazivanjem u Republici Srpskoj igranog filma "Ajvar" reditelja Ane Marije Rosi, u Zvorniku je večeras završen 13. Međunarodni filmski festival "Prvi kadar" koji će sutra biti nastavljen u Istočnom Sarajevu.

 

U filmu glume Nataša Ninković, Sergej Trifunović, Vesna Čipčić, Miodrag Krstović, Pavle Pekić, Gordan Kičić i drugi.

Film govori o bračnom paru Vidi i Banetu koji već duže žive u Skandinaviji gdje imaju uspješne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali nemaju djecu. Bane u Beogradu ima mladu ljubavnicu, za koju je Vida saznala i o tome ćuti.

Rosi za ovaj film kaže da je to "priča o rastanku, nečem tako univerzalnom, a uvijek ličnom".

"To je generacijska priča ljudi mojih godina, a to su četrdesete, onih što su zakačili i najbolje i najgore iz naše recentne istorije. `Ajvar` je pre svega priča o ljubavi, izborima, udaljavanju, otuđenju i iseljenju. O hrabrosti da se ode i hrabrosti da se ostane na jednom mestu i sa jednom osobom. Svaki moj prijatelj koji je emigrirao odavde zna kako se pakuje ajvar u kofere", izjavila je ranije Rosijeva.

Prema njenim riječima, taj ajvar je metafora jednog izbjegličkog života, u isto vrijeme i naš korijen, i naš usud.

Filmski festival "Prvi kadar" otvoren je u Zvorniku 11. novembra premijernim prikazivanjem filma "Pijavice" reditelja Dragana Marinkovića, te producenta i glumca Lazara Ristovskog.

Tokom filmskog festivala prikazan je veliki broj dokumentarnih, igranih, kratkometražnih i dugometražnih filmova, kao i edukativnih i drugih sadržaja.

Ovogodišnji festival "Prvi kadar" održan je od 11. do 13. novembra u Zvorniku, a od sutra do 16. novembra u Istočnom Sarajevu pod motom "Da ne vidi zlo!"

Festival će biti zatvoren u Istočnom Sarajevu svečanim uručenjem nagrada i premijernim prikazivanjem igranog filma "Pijavice" Dragana Marinkovića.

Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a ovu prestižnu manifestaciju podržalisu grad Zvornik, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo i Adiko banka.

Medijski pokrovitelji su Novinska agencija Republike Srpske - SRNA i RTRS.