VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet14/11/2019

POČINjE PRIMIRJE POSLIJE VIŠEDNEVNIH SUKOBA

 

JERUSALIM, 14. NOVEMBRA /SRNA/ - Izrael je saopštio danas da će poštovati prekid vatre ukoliko militanti iz Pojasa Gaze prekinu prekogranične napade, rekao je danas ministar spoljnih poslova Izrael Kac.

 

On je demantovao da je Izrael promijenio politiku otvorene upotrebe naoružanja, što je grupa "Islamski džihad" postavila kao uslov za primirje.

Grupa je zatražila prekid ciljanog ubijanja militanata i demonstranata u Gazi koje vrši izraelska vojska, kao i ublažavanje blokade Pojasa Gaze.

"Na mir će biti odgovoreno mirom. Država Izrael neće oklijevati da napadne one koji pokušavaju da je povrijede, iz Pojasa Gaza ili sa bilo kog drugog mjesta", rekao je Kac.

Izvori iz administracije Egipta, UN i militantnih grupa rekli su da je prekid vatre stupio na snagu, ali Izrael to do sada nije potvrdio. Iz "Islamskog džihada" saopšteno je da je prekid vatre počeo u 5.30 časova po lokalnom vremenu.

Nasilje je počelo kada je u izraelskom vazdušnom udaru ubijen jedan od komandanata "Islamskog džihada". Militanti su odgovorili ispaljivanjem raketa na Izrael, a ova država je izvršila dodatne vazdušne udare.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koja je pod kontrolom "Hamasa", saopštilo je da su poginula 32 Palestinca, dok su 63 osobe povrijeđene ili su pretrpjele stres u Izraelu, prenio je Bi-Bi-Si.