VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura14/11/2019

OD 21. DO 24. NOVEMBRA "DUKAFEST"

 

BANjALUKA, 14. NOVEMBRA /SRNA/ - Međunarodni festival studentskog filma "DukaFest", na kojem se u takmičarskom programu očekuju projekcije 20 igranih i 27 dokumentarnih studentskih filmova iz cijelog svijeta, biće održan u Banjaluci od 21. do 24. novembra.

 

Riječ je o selekciji 1.561 filma iz 91 zemlje, koliko ih je pristiglo na konkurs "DukaFesta", koji će, nakon petogodišnje pauze, biti održan sedmi put.

Revijalni filmski program čini selekcija animiranih i filmova studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, koji će biti podijeljen u dva bloka po 90 minuta.

Drugi dio revijalnog programa činiće promocija diptiha knjiga "Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017" i "Najbolji srpski filmovi u 21. vijeku", u izdanju Filmskog centra Srbije, koje potpisuju Đorđe Bajić, Zoran Janković i Ivan Velisavljević, te prezentacija dramskog odsjeka Akademije srednjoškolcima.

Žiri ovogodišnjeg "DukaFesta" čine režiser i profesor režije na Akademiji Saša Hajduković i bivši učesnici "DukaFesta" Nemanja Ćeranić i Vladimir Tagić.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku grada Banjaluka Neven Stanić rekao je na konferenciji za novinare da grad pruža finansijsku, resursnu i logističku podršku ovom festivalu.

"Možemo slobodno reći da `DukaFest` i nakon pauze nastavlja da bude ambasador Banjaluke i Republike Srpske, u svakom pogledu. O tome govori i ogroman broj prijava, a to što su stigle iz čak 91 zemlje, govori o važnosti `DukaFesta`", rekao je Stanić.

Dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Sanda Dodik rekla je da je Banjaluka sredina u kojoj filmska umjetnost kao kulturna industrija nije dovoljno razvijena, podržana i promovisana.

"Prvi značajan pomak na planu razvoja filma bilo je osnivanje Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci 1999. godine, čime su postavljeni temelji za profesionalno bavljenje kinematografijom. Do danas, Akademija umjetnosti i grad Banjaluka su na filmskom planu najviše predstavljani upravo studentskim filmovima, koji su igrani na mnogim domaćim i stranim festivalima i osvajali važne nagrade", navela je Dodikova.

Dodikova je istakla da ta činjenica obavezuje sve one koji se bave umjetnošću, vole film i nastoje da grade kvalitetnu kulturnu sredinu u kojoj žive, da jedan od konkretnih koraka bude poboljšanje studentske filmske produkcije.

Portparol kompanije "M:tel" Milica Kondić navela je da "DukaFest", osim što promoviše studentsku filmsku umjetnost, mlade autore i sve ostale koji su uključeni u nastanak filma, radi na povezivanju mladih kroz međukulturalnu i profesionalnu saradnju.

"Nije slučajno što smo odlučili da podržimo `DukaFest` jer je povezivanje takođe i osnovna djelatnost i misija kompanije `M:tel`. Kao kompanija ponosni smo i srećni što kao glavni sponzor i prijatelj Festivala možemo da pomognemo da novi početak `DukaFesta` bude što lakši i sigurniji", istakla Kondićeva.

Festival je nastao kao pomen Dušku Dukiću - Duki, tragično nastradalom studentu filmske i televizijske režije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

"DukaFest" organizuju Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Udruženje za podsticaj i razvoj kulture i umjetnosti "KROV", uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i grada Banjaluka, dok je glavni sponzor "M:tel".

Ulaz na sve programske sadržaje "DukaFesta", koji će biti održan u Gradskom pozorištu "Jazavac", biće besplatan.