VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet14/11/2019

NEOPHODNA KOORDINACIJA POSTUPAKA ZA EKONOMSKI RAST

 

BRAZILIJA, 14. NOVEMBRA /SRNA/ - Lideri Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike smatraju da je neophodno da koordinišu svoje postupke na globalnom nivou kako bi dostigli maksimalni ekonomski rast, navodi se u deklaraciji o zaključcima samita lidera zemalja BRIKS-a u Braziliji.

 

U saopštenju se navodi da lideri podržavaju zaključke ministara trgovine BRIKS-a da je za jačanje ekonomskog rasta i održivosti neophodna hrabra i koordinisana međunarodna akcija.

Lideri su istakli da povećana trgovina može da pomogne globalnom rastu, ali da deficit potražnje u globalnoj ekonomiji zahtijeva dodatne izvore rasta, što bi moglo da uključuje i ulaganje u infrastrukturu, uključujući digitalnu, kao i razvijanje vještina kod mladih, održive investicije, ulaganje u lokalne službe i ulaganje spolja u područja sa visokim potencijalom rasta, uključujući na afričkom kontitentu.

Grupa zemalja BRIKS-a potvrdila je i posvećenost borbi protiv korupcije na svim nivoima, usvajanju mjera integrisanja u javnom sektoru i promovisanje standarda integrisanja u privatnom sektoru, javio je TASS.

Države planiraju da nastave sa razmjenom mišljenja u multilateralnim okvirima, sa ciljem zajedničkih napora u sprečavanju da njihove teritorije postanu utočišta za ekonomske i korupcijske prestupnike.

Lideri BRIKS-a izrazili su i podršku političko-diplomatskom rješavanju situacije na Korejskom poluostrvu, kao i potpunu denuklearizaciju Sjeverne Koreje.

U saopštenju se poziva na pronalaženje rješenja za sukobe Izraelaca i Palestinaca na Bliskom istoku, kojim bi se obezbijedilo postojanje obje zemlje.