VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Zanimljivosti15/11/2019

OD LIBANCA ZAPLIJENjENI SVETI JEVREJSKI SPISI NA PERGAMENTU

 

BEOGRAD, 15. NOVEMBRA /SRNA/ - Carinici Srbije su na prelazu Gradina, na granici sa Bugarskom, od jednog Libanca zaplijenili svete jevrejske spise, pisane na pergamentu, za koje se pretpostavlja da su izuzetno stari i vrijedni.

 

"Carinici su juče, u saradnji sa policijom, na ulazu na prelaz Gradina sprečili pokušaj krijumčarenja antikviteta neprocenjive vrednosti", saopšteno je iz Uprave carina Srbije.

Riječ je o svicima iz jevrejske svete knjige Tore koje su carinici otkrili u "folksvagen turanu" njemačkih registarskih oznaka u kojem je na suvozačkom mjestu bio Libanac /57/ sa prebivalištem u Berlinu, koji se i prijavio kao vlasnik otkrivenih predmeta.

Nesvakidašnji antikviteti otkriveni su nakon što su oba putnika rekla da nemaju ništa da prijave, a carinici, ipak, odlučili da detaljno pregledaju automobil.

"Zahvaljujući opravdanoj sumnji carinskih službenika, deo svetske kulturne baštine je spasen i sačuvan od dalje preprodaje na crnom tržištu", navodi se u saopštenju.

Carinici su prvo u kaseti ispod sjedišta, iza servisne knjižice vozila, pronašli kesu u koju je bila umotana cilindrična bakarna futrola, koja je od starosti patinirala. U njoj su zatekli svitak ispisan jevrejskim pismom za koji su posumnjali da je dio svete jevrejske knjige.

Daljom kontrolom automobila carinici su u prtljagu, u kesi punoj polovne garderobe, pronašli i kutiju od impregnirane goveđe kože ukrašenu poludragim kamenjem, koja je bila umotana u majicu. Ukrašena kutija sama po sebi predstavlja dragocjenost koja se u praksi rijetko sreće.

Kada su carinici pažljivo otvorili mali katanac kojim je bila osigurana, u njoj su zatekli još jedan svitak za koji se sumnja da je dio Tore.

S obzirom na prirodu otkrivenih predmeta, odmah je kontaktirana Jevrejska zajednica u Beogradu iz koje je i potvrđeno da su carinici našli dijelove jevrejskog svetog spisa.

"Da bi se pouzdano utvrdilo da li je reč o originalima neophodno je da neobični antikviteti podvrgnu detaljnom veštačenju", navodi se u saopštenju.