VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo15/11/2019

IRINEJ: PATRIJARH PAVLE OSTAVIO DUBOK TRAG

 

SLATINA, 15. NOVEMBRA /SRNA/ - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je večeras u obraćanju u Hrvatskom domu u Slatini da je patrijarh Pavle ostavio dubok trag u srpskom narodu i SPC, te izrazio zadovoljstvo što će biti osveštan obnovljeni hram Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima kod Donjeg Miholjca, u rodnom mjestu blaženopočivšeg patrijarha Pavla.

 

Patrijarh srpski je naglasio da se osveštanjem crkve , u lijepoj slavonskoj zemlji, a koja je bila srušena i kojoj se Pavle krstio, obnavlja duhovni život ovdašnjeg naroda.

"Nadamo se da ćemo u tom smislu svi živjeti bliže jedni drugima, u bratskoj slozi i ljubavi bez obzira ko kome narodu pripada i kakvu vjeru ispovijeda. Svi smo mi djeca i narod Božiji", poručio je patrijarh na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC u Eparhiji pakračko-slavonskoj, kao i 270 godina hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima.

Vladika pakračko-slavonski Jovan je rekao da ovakav skup, kome je prisustvovao i patrijarh, Slatina gotovo da nije doživjela.

Vladika Jovan je poručio da je istorija zapadne Slavonije istorija svetosti.

Arhiepiskop Jerusalimske patrijaršije Makarije pozvao je vjernike na sutrašnje osveštanje hrama u Kućancima, u mjestu gdje je rođen patrijarh Pavle.

"On je ostavio dubok trag u narodu i u mom životu. Iz njegovog primjera sam mnogo naučio, a vjerujem i mnogi drugi ljudi", rekao je arhiepiskop Makarije.

Svečanoj akademiji u Hrvatskom domu u Slatini, u okviru koje je organizovan bogat kulturno-umjetnički program, prisustvovali su brojni pravoslavni vjernici iz Slavonije, gosti iz Republike Srpske i Srbije, velikodostojnici SPC i sveštenstvo.

Uoči Svečane akademije u hramu Svetih Apostola Petra i Pavla u Slatini večernje bogosluženje je u prisustvu brojnih vjernika služio vladika Bihaćko-petrovački Sergije.

U spomen na deset godina od upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla jutros su u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima kod Donjeg Miholjca Svetu arhijerejsku liturgiju služili arhiepiskop Jerusalimske patrijaršije Makarije, Njegovo preosveštenstvo vladika pakračko-slavonski Jovan i umirovljeni episkop srednjoevropski Konstantin.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej sutra ujutro osveštaće obnovljeni hram Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima kod Donjeg Miholjca, u rodnom mjestu pokojnog patrijarha Pavla.

Patrijarh Irinej će sa više arhijereja Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i drugih pomjesnih crkava služiti i Svetu arhijerejsku liturgiju, a sve u okviru obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC u Eparhiji pakračko-slavonskoj, kao i 270 godina hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima.

Nekadašnji patrijarh srpski Pavle se rodio u Kućancima kod Donjeg Miholjca u Slavoniji kao Gojko Stojčević. Studirao je u Beogradu, 1957. godine postao je vladika raško-prizrenski, a 1990. je izabran za patrijarha SPC, koju je vodio 19 godina.

LJudi i vjernici su patrijarha Pavla cijenili zbog skromnosti i pristupačnosti, kao i zbog zalaganja i borbe za prava Srba na Kosmetu i u Hrvatskoj.

Bio je 44. srpski patrijarh. Preminuo je u 95. godini 15. novembra 2009. godine.