VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo19/11/2019

ŠAHED PRIMIO MITO ZA PRIZNANjE SAMOPROGLAŠENOG KOSOVA?

 

PRIŠTINA, 19. NOVEMBRA /SRNA/ - Bivši ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmet Šahed osumnjičen je da je primio mito od dva miliona dolara za priznanje samoproglašenog Kosova, prenose prištinski mediji.

 

List "Zeri" navodi da su mediji na Maldivima prenijeli da je poslanik Mohamet Našed podnio zahtjev parlamentu da sprovede istragu i utvrdi činjenice o ovom slučaju.

U zahtjevu se, dodaje list, traži i da odluka o priznavanju bude preispitana, kao i da li je taj postupak u skladu sa međunarodnim standardima, prenosi "Kosovo onlajn".

U prijedlogu podnesenom parlamentu navedena je i izjava odlazećeg ministra inostranih poslova samoproglašenog Kosova Bedžeta Pacolija u kojoj, kako se navodi, priznaje da je trošio novac lobirajući da bi povećao broj zemalja koje će priznati Kosovo.

Maldivi su priznali samoproglašeno Kosovo u februaru 2009, skoro godinu dana nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti.

Priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova do sada je povuklo 16 zemalja, a posljednja je to učinila Gana 11. novembra.

Prije Gane to su uradili Unija Komora, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja, Lesoto, Grenada, Madagaskar, Solomonska Ostrva, Palau, Centralnoafrička Republika i Togo.