VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 28/11/2019

OPŠTINA RANILUG - MOST ZA SRBE

 

u Ranilugu je na snazi spasonosna odluka o zabrani prenamjene poljoprivrednog zemljišta u građevinsko. Tako su albanski biznismeni, koji na poljoprivrednim parcelama u ostalim opštinama uz puteve uglavnom grade restorane i hotele, spriječeni da poljoprivredno zemljište pretvore u beton

 

Priredio: Neđeljko ZEJAK

RANILUG, 28. NOVEMBRA /SRNA/ - Od opstanka Srba na području Raniluga, opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, zavisi opstanak cijelog Kosovskog Pomoravlja.

To područje, sa jedne strane, ima vezu sa centralnom Srbijom, opštinama Bujanovac i Vranje, a, sa druge, predstavlja jedinu vezu sa Srbima nastanjenim u opštinama Kosovska Kamenica, Novo Brdo, Gnjilane, Kosovska Vitina, pa i sa Gračanicom i Štrpcem.

"Ova opština, formirana 2010. godine u skladu sa planom Martija Ahtisarija za decentralizaciju, prostire se na 77,5 kilometara kvadratnih sa oko 6.000 stanovnika, od kojih 99 odsto Srba i manje od jednog procenta Albanaca", navodi za Srnu gradonačelnik Raniluga Vladica Aritonović.

On ističe da su međunacionalni odnosi u opštini, koju čini stanovništvo iz isključivo seoskih sredina, na veoma visokom nivou za razliku od drugih multietničkih sredina na Kosovu i Metohiji.

"Mi moramo biti primer svim ostalim opštinama, a posebno ljudima koji se zaklinju u multietničnost i suživot dva većinska naroda na Kosovu i Metohiji", naglašava on i precizira da se broj incidenata u opštini Ranilug "meri promilima" i da su u svim slučajevima počinioci iz drugih opština.

Zadatak rukovodstva opštine, koja je nastala izdvajanjem srpskih sela iz opštine Kosovska Kamenica, jeste da ubrzano rješava infrastrukturne probleme, poveže infrastrukturu centra opštine sa okolnim selima, te otkloni problem nezaposlenosti i odlaska mladih školovanih ljudi.

"Na području opštine glavno zanimanje je poljoprivreda i, donekle, stočarstvo i povrtarstvo. Ali, nema fabrike niti zadruge u kojoj bi se mladi zaposlili iako smo centralnim organima vlasti u Prištini podneli mnogo projekata od čije realizacije zavisi opstanak Srba", napominje Aritonović.

On upozorava da postoji opravdana sumnja da albanske vlasti u Prištini pospješuju raseljavanje mladih školovanih Srba.

Ustavni sud samoproglašenog Kosova je početkom ove godine poništio odluku Kosovske agencije za privatizaciju, kojom je zemljište bivše poljoprivredne zadruge i farme kokoši prešlo u vlasništvo nepoznatog "biznismena" i izdao nalog da se zemljište i farma predaju na korištenje i raspolaganje opštini.

"Imamo investitore i projekat, ali još čekamo da nam iz Agencije predaju dokumentaciju kako bi regulisali sve u katastru i stvorili preduslove da se krene sa realizacijom desetak projekata, posebno savremene klanice pilića, koji bi mogli da uposle gotovo sve mlade", navodi Aritonović.

On ističe da je opština u proteklih sedam godina uložila 800.000 evra u dogradnju, renoviranje i opremanje škola i domova kulture u Ranilugu i Ropotovu.

"Očekujemo da ubrzo bude završen objekat porodične medicine, čiju gradnju finansira Ministarstvo za povratak i zajednice u privremenoj vladi Kosova, a njegovim otvaranjem posao će dobiti gotovo svi medicinski radnici. Tako bi se zaustavio talas odlazaka medicinara u zemlje Zapadne Evrope i, od skoro, na Maltu", navodi Aritonović, uvjeren da će odluka Vlade Srbije o zabrani zapošljavanja ubrzo biti ukinuta.

On napominje da javnost i mediji ne znaju da je u Ranilugu na snazi spasonosna odluka o zabrani prenamjene poljoprivrednog zemljišta u građevinsko.

Tako su albanski biznismeni, koji na poljoprivrednim parcelama u ostalim opštinama uz puteve uglavnom grade restorane i hotele, spriječeni da poljoprivredno zemljište pretvore u beton.

"Prodaja imanja kod nas gotovo da ne postoji i to je šansa da Srbi u opštini Ranilug opstanu i budu žila kucavica na liniji spajanja srpskih enklava sa centralnom Srbijom, ali i opštinama nastanjenim albanskom većinom poput Preševa, Bujanovca, Kosovske Kamenice i Gnjilana", kaže Aritonović.