VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija30/11/2019

PAPAK: "JUMKOV" POGON ĆE ZAUSTAVITI ODLAZAK MLADIH

 

NOVI SAD, 30. NOVEMBRA /SRNA/ - Otvaranje pogona vranjanske Fabrike tekstila "Jumko" u Drvaru veoma je bitno, jer će zaustaviti odlazak velikog broja mladih iz ove opštine, rekao je Srni predsjednik Omladinske organizacije "Drvar" Željko Papak.

 

On je podsjetio da će, zahvaljujući podršci Srbije i njenog predsjednika Aleksandra Vučića, krajem godine u Drvaru biti otvoren pogon fabrike "Jumka" u kome će posao u početku naći 100 radnika, uglavnom žena.

"Zbog težine posla žene ne mogu naći zaposlenje u poznatim drvarskim drvno-prerađivačkim fabrikama i pogonima", rekao je Papak, koji je danas posjetio Skupštinu AP Vojvodine sa 50 mladića i djevojaka iz Drvara, Glamoča i Bosanskog Grahova.

Kao jednu od vitalnijih potreba mladih Drvara, Glamoča i Bosanskog Grahova, Papak je naveo nedostatak uslova sa bavljenje sportom brojni talentovanih sportista iz ovih federalnih opština.

Papak je podsjetio da je prije desetak dana jedna djevojčica iz Drvara osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u karateu u Njemačkoj u konkurenciji 2.500 takmičara iz 40 država svijeta i Evrope.

"To je jasan znak da imamo talenata, ali da bi se moralo mnogo više sredstava ulagati u stvaranje sportskih uslova gdje bi se oni u punoj mjeri mogli i iskazati. Ne treba posebno isticati koliko je sport značajan za ostanak mladih na ognjištima", rekao je Papak.

On je istakao da je delegacija mladih iz Drvara, Glamoča i Bosanskog Grahova prije Novog Sada bila u Beogradu, gdje ih je primio generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

"Tokom razgovora sa Selakovićem dogovorili smo narednu posjetu za maj 2020. godine. On nam je sugerisao da mladi iz tri opštine naprave konkretne programe svojih vitalnih potreba do tada, koje će Srbija podržati u granicama njenih mogućnosti. Slične programe potreba mladi Drvara sačiniće i uputiti Vojvodini", rekao je Papak.

Mlade iz tri povratničke opštine u Federaciji BiH o istorijatu zgrade vojvođanskog parlamenta, kao i aktuelnim dešavanjima u njoj, upoznao je Zoran Jaković, saradnik u protokolu Skupštine AP Vojvodine.

Oni su imali priliku da sa direktorom Fonda za pružanje pomoći izbjeglim, raseljenim i prognanim licima AP Vojvodine Duškom Ćutilom razgovaraju o institucionalnoj saradnji sjeverne srpske pokrajine i Republike Srpske.

Njima je priređen ručak u skupštinskom restoranu.

Smisao posjete mladih iz tri opštine u Federaciji BiH je sticanje iskustava u Srbiji i Vojvodini koje bi mogli primjeniti u svojim lokalnim zajedicama, kako bi doprinijeli njihovom razvoju.

Predviđeno je da mladi iz Drvara, Glamoča i Bosanskog Grahova obiđu i manastire na Fruškoj Gori.