VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 02/12/2019

DEJAN ŠUKURMA: KO HOĆE DA RADI I OVDJE MOŽE PRISTOJNO DA ŽIVI

 

Dejan Šukurima se veoma aktivno posvetio i šišanju ovaca, a po komadu "uređivanje" je koštalo pet KM. "Za jedan dan imao sam rekord - 85 ošišanih ovaca, odnosno čitavo stado. Zabole ruke, ali ide to kada čovjek hoće da radi", navodi on.

 

Priredio: Nenad SIMIĆ

DERVENTA, 2. DECEMBRA /SRNA/- Dvadesetšestogodišnji Dejan Šukurma iz Dervente ne razmišlja o napuštanju Republike Srpske, jer ima posao sa kojim je zadovoljan, a u slobodno vrijeme bavi se kinologijom, ali i stočarstvom.

"Imam dobru platu u firmi gdje radim, za naše uslove i više nego dobru. U sezoni se zaradi još više. Treba samo zapeti i raditi, a onda se sve može. Ne pijem, ne pušim, nemam čak vremena ni za kafić", objašnjava Dejan za Srnu

On ne želi kritikuje svoju generaciju, ali smatra da treba dobro razmisliti šta čovjek želi u životu.

"Nije rješenje da sanjamo samo o odlasku, potrebno je da malo više razmišljamo šta možemo ovdje raditi, na koji način se možemo udružiti i opstati", smatra Dejan Šukurma, koji je po osnovnom zanimanju tehničar elektrotehnike.

Do sada je imao akvarijumske ribice, zečeve, a najviše se posvetio uzgoju pasa, po čemu je i najviše poznat Dervenćanima i mnogim drugima.

"Do sada je više od 200 štenadi završilo u Švedskoj, Izraelu, Austriji, Norveškoj, Danskoj, Italiji, Njemačkoj, Sloveniji, Srbiji i ovdje kod nas. Srednjoazijskog ovčara azijata uglavnom kupuju stranci, a sibirske haskije naši ljudi", priča Šukurma.

Sa psima je učestvovao na raznim ocjenjivačkim izložbama u BiH, a imao je nacionalnog šampiona izložbe. Za neke veće izložbe u inostranstvu nije imao uslova.

Kupio je osam ovaca i deset koza, a imao je sreću da pronađe ljude koji su mu imanje nedaleko od Dervente dali na čuvanje i korišćenje bez naknade.

"Dobio sam dvije kuće na čuvanje, uz koje ima i zemlje, a tu su štale gdje mogu da držim životinje. Mlijeko od koza prodajem i imam kupce, jedan dio jarića prodajem.

Ima potrebe za mlijekom više nego što je trenutna proizvodanja. Od tri domaće koze po 1,5 litara mlijeka dobijem, a cijena je tri KM. U vreme laktacije očekujem i više mlijeka", navodi Šukurma.

Veoma aktivno se posvetio i šišanju ovaca, a po komadu "uređivanje" je koštalo pet KM.

"Za jedan dan imao sam rekord - 85 ošišanih ovaca, odnosno čitavo stado. Zabole ruke, ali ide to kada čovjek hoće da radi. Idem od kuće do kuće", priča Dejan.

Već 11 godina bavi se i foklorom, član je pjevačke grupe i šef orkestra u Srpskom kulturnom umjetničkom društvu /SKUD/ "Derventa".

Sa foklornom sekcijom odlazio je na brojne turneje i imao niz nastupa.

Ovaj vrijedni mladić kaže da spava samo nekoliko sati i da želi da živi od svoga rada na selu.