VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet03/12/2019

MAKRON: TURSKA RADI SA SARADNICIMA "ISLAMSKE DRŽAVE"

 

LONDON, 3. DECEMBRA /SRNA-Rojters/ - Predsjednik Francuske Emanuel Makron optužio je Tursku da radi sa saradnicima "Islamske države", rekavši da dvosmislenost Ankare prema toj grupi šteti saveznicima iz NATO-a koji se bore protiv džihadista u Siriji i Iraku.

 

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom u Londonu direktno povezao Tursku sa borcima "Islamske države".

Makron je odbacio zabrinutost američkog predsjednika koji tvrdi da Pariz ne dovodi u Francusku dovoljno francuskih boraca "Islamske države" koji se nalaze u zatvorima u Siriji koje obezbjeđuju Kurdi.

"Terorističke grupe su danas zajednički neprijatelj. Žao mi je što to kažem, ali nemamo istu definiciju terorizma. Kada pogledam Tursku, oni se bore protiv onih koji su se sa nama rame uz rame borili protiv `Islamske države`, a ponekad radi i sa saradnicima te grupe", naglasio je Makron.

U sjevernoj Siriji zatvoreno je oko 400 Francuza, od toga 60 militanata. Francuska je odbila da prihvati odrasle zatvorenike iz Sirije, tvrdeći da im se treba suditi u zemlji u kojoj su počinili zločine.

Tramp je vedrim tonom rekao da Francuska, ukoliko želi da preuzme samo "fine džihadiste", može da ih uzme koliko god želi iz zatvora koje kontrolišu Kurdi, te upitao Makrona da li bi Pariz trebalo da učini više kada je riječ o ovom pitanju.

Vidno iznerviran, Makron je rekao da "treba biti ozbiljan" i naglasio da je broj boraca "Islamske države" koji dolaze iz Evrope mali, te da ne pomaže usredsređivanje na njih umjesto na širi problem.

On je na Trampovo pitanje odgovorio da bi se trebalo usredsrediti na najvažniji cilj koji još nije ispunjen, a to je uništavanje "Islamske države" i drugih terorističkih grupa.

Tramp je primijetio da Makron nije odgovorio na pitanje, rekavši da je to jedan od najboljih uopštenih odgovora.

"Zato je on sjajan političar. Ovo je bio jedan na najboljih uopštenih odgovora koje sam ikada čuo i to je u redu", kaže Tramp.