VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet03/12/2019

VARHEJI: PROŠIRENjE UNIJE OSTAJE PRIORITET

 

STRAZBUR, 3. DECEMBRA /SRNA/ - BiH je napravila značajne korake na putu ka EU, ali treba da se pozabavi najvažnijim prioritetima koji su identifikovani u Mišljenju EU, kao što su reforma sudstva i upravljanje migracijama, izjavio je danas novi evropski komesar za proširenje Oliver Varheji.

 

On je na okruglom stolu u Evropskom parlamentu, na kojem je bilo riječi o evrointegraciji zapadnog Balkana, pozvao Srbiju da ubrza proces reformi na putu ka EU, istakavši da su potrebni čvrsti, sveobuhvatni i opipljivi rezultati u ključnim oblastima demokratije, vladavine zakona i slobode medija.

On je naglasio da će proširenje EU ostati prioritet Evropskog parlamenta i njegov i najavio da će Evropska komisija ubrzo predočiti prijedlog o novom pristupu u procesu proširenja, prenosi Beta.

"Evropska komisija će početkom sljedeće godine predstaviti sugestije za proces pridruživanja, da bi se ojačao pregovarački proces", rekao je Varheji u prvom obraćanju u Evropskom parlamentu od izbora za komesara EU.

On je dodao da je Srbiji potreban konsenzus o širokoj izbornoj reformi prije parlamentarnih izbora na proljeće i dodao da je parlamentarni dijalog koji se vodi uz posredovanje Evropskog parlamenta od ključnog značaja za to.

Varheji je izrazio očekivanje će nova vlast u Prištini raditi na ponovnom pokretanju dijaloga sa Beogradom, uključujući korake kao što je ukidanje taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije.

Govoreći o tome šta treba učiniti da region, koji je integralni dio Evrope, ima kredibilnu perspektivu pristupanja EU, Varheji se založio za dinamičniji proces umjesto jednostavnog otvaranja i zatvaranja poglavlja u pristupnim pregovorima.

"Fokus pritom mora da bude na stvarnom uticaju reformi na terenu, a najbolja mjera napretka će biti brzina ekonomskog razvoja, povećanje prosperiteta i kvaliteta života kao i sloboda ljudi", rekao je on.

Prema njegovim rečima, u zemljama zapadnog Balkana neophodno je snažno politčko angažovanje za sprovodjenje reformi", ne zbog EU, već zbog sopstvenih građana.

Varheji je rekao da je veoma razočaran zbog nepostizanja konsenzusa o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i dodao da će, bez obzira na to, nastaviti da se zalaže da se donese pozitivna odluka o tome prije samita u Zagrebu u maju sljedeće godine.

On je naveo da je Crna Gora sa 32 otvorena poglavlja najviše napredovala na putu ka EU, ali da još treba da ostvari opipljive rezultate u oblastima kao što su vladavina zakona i sloboda medija, da politička debata treba da se vrati u parlament, gdje joj je i mjesto, a važno je i da se nastavi posao oko izbornog zakonodavstva.

Na okruglom stolu o evrointegraciji zapadnog Balkana u Evropskom parlamentu učestvovali su predstavnici nacionalnih parlamenata zemalja zapadnog Balkana.