VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet04/12/2019

EKONOMSKA SUVERENOST I GEOPOLITIČKA KRIZA RAZLOZI KUPOVINE ZLATA

 

VAŠINGTON, 4. DECEMBRA /SRNA/ - Zlato je simbol ekonomske suverenosti i zato ga mnoge zemlje svijeta i danas kupuju, a sve više i zemlje Istoka Evrope i svijeta, strahujući zbog geopolitičke situacije, navodi agencija "Blumberg".

 

Poljska vlada istakla je ekonomski potencijal zemlje nakon repatrijacije stotine tona tog zlata.

I antiimigrantski nastrojen mađarski premijer Viktor Orban povećava rezerve zlata, a kupuje ga i Srbija, navodi se u tekstu.

"Zlatna groznica" prati korake Rusije i Kine u diverzifikaciji rezervi zlata usred velikih geopolitičkih napetosti.

Slovački premijer Robert Fico apeluje da parlament prisili Centralnu banku da vrati zalihe zlata iz Velike Britanije.

"Međunarodni partneri mogu nas izdati", navodi Fico, podsjećajući na pakt Francuske, Velike Britanije, Italije i Njemačke iz 1938. godine, koji je Adolfu Hitleru omogućio da anektira komad teritorije koji je tada pripadao Čehoslovačkoj.

Tu je i noviji primjer - Banka Engleske odbila je da Venecueli vrati zalihe zlata navodeći kao razlog "političke razlike".

"Uvjeren sam da, u slučaju da se nešto dogodi, nećemo vidjeti ni gram tog zlata. Zato je bolje da to učinimo /vratimo zlato/ što je prije moguće", navodi Fico.

On strahuje da je slovačko zlato u opasnosti zbog rizika koji donose Bregzit i globalna ekonomska kriza.

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je Centralnoj banci da poveća rezerve i požuri sa kupovinom devet tona zlata, navodi "Blumberg".

Rumunija, takođe, pokušava da vrati svoje rezerve iz Velike Britanije, ali ti planovi su trenutno u zastoju nakon pada vlade.