VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija05/12/2019

UTVRĐEN PRIJEDLOG STRATEGIJE RAZVOJA ELEKTRONSKE UPRAVE

 

BANjALUKA, 5. DECEMBRA /SRNA/ - Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog strategije razvoja elektronske uprave Srpske za period 2019-2022. godine, zahvaljujući kojoj će prvi put biti uspostavljena koordinacija u organizaciji sistema elektronske uprave u Republici.

 

Iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću saopšteno je da se ovaj sveobuhvatan strateški dokument odnosi isključivo na razvoj e-uprave kao novog koncepta u radu javne uprave.

Cilj elektronske uprave kao novog koncepta jeste da se uz pomoć novih tehnologija, prije svega interneta i digitalne komunikacije, svakodnevni poslovi prema Vladi i državnim tijelima obavljaju inovativno, što će doprinijeti bržem, efikasnijem i transparentnijem radu.

Strategija razvoja e-uprave podrazumijeva paralelni razvoj tri važna stuba razvoja e-uprave - razvoj IKT infrastrukture, razvoj elektronskih usluga kao suštine e-uprave, te razvoj ljudskih resursa u domenu IKT unutar javne uprave.

Dokumentom je predviđeno ukupno 65 mjera, od kojih se 26 odnosi na IKT infrastrukturu, 29 na razvoj e-usluga, a 10 na razvoj ljudskih resursa.

"Razlog donošenja Strategije jesu potrebe privrednog sektora i građana Srpske, ali i zahtjevi pojedinih organa javne uprave, jer digitalno poslovanje i pružanje usluga svima olakšava rad. Digitalizacija i informatizacija javne uprave neminovan je proces razvoja savremenog društva koji podrazumijeva potpuno novi koncept rada državnih službenika uz pomoć novih tehnologija, a na korist građanima i našoj privrednoj zajednici", ističe se u saopštenju.