VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet06/12/2019

KOLEKTIVNI NEUSPJEH U BORBI PROTIV MALIH BOGINjA

 

LONDON, 6. DECEMBRA /SRNA-Rojters/ - Blizu deset miliona ljudi bilo je zaraženo malim boginjama u 2018. goidni, a od bolesti je umrlo 140.000 ljudi, uglavnom djece, što predstavlja kolektivni neuspjeh u zaštiti najmlađih, saopšteno je danas iz Svjetske zravstvene organizacije /SZO/.

 

Velike epidemije ove viralne bolesti zahvatile su sve dijelove svijeta, navodi se u saopštenju i dodaje da je većina smrtnih slučajeva zabilježena među djecom koja nisu vakcinisana.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejsus opisao je ove brojeve kao "sramotu".

"Činjenica da bilo koje dijete umre od bolesti za koju postoji vakcina, poput malih boginja, iskreno, predstavlja sramotu i kolektivni neuspjeh u zaštiti najosjetljivije djece u svijetu", rekao je Adhanom Gebrejsus.

SZO navodi da je situacija u 2019. godini još gora i da preliminarni podaci do novembra pokazuju da je broj zaraženih tri puta veći nego u istom periodu 2018. godine.

Tokom 2018. godine, epidemije su najteže pogodile Liberiju, Ukrajinu, Demokratsku Republiku Kongo, Madagaskar i Somaliju. U ovim zemljama registrovana je skoro polovina ukupnog broja slučajeva u svijetu.

Na globalnim nivou, stopa vakcinacije protiv malih boginja stagnira skoro deceniju. SZO i UNICEF su objavili da je u 2018. godini oko 86 odsto djece primilo prvu dozu vakcine, a manje od 70 odsto i drugu, koja se preporučuje za potpunu zaštitu.