VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 06/12/2019

NEKAŽNjIVOST ZLOČINA NAD SRBIMA JE NEPISANO PRAVILO

 

Potvrda dvostrukih standarda je činjenica da pravosuđe samoproglašenog Kosova, uprkos tužbi grupe srpskih nevladinih organizacija 2017. godine, nikada nije podiglo optužnicu protiv Dauta Haradinaja, brata odlazećeg premijera Ramuša Haradinaja, zbog govora mržnje. On je tada poručio da "Srba neće biti na Kosovu".

 

Priredio: Neđeljko ZEJAK

PRIŠTINA, 6. DECEMBRA /SRNA/ - Advokat Nebojša Vlajić, koji se u proteklih 20 godina bavi odbranom Srba uhapšenih na Kosovu i Metohiji, upozorava da u pravosuđu samoproglašenog Kosova postoji nepisano pravilo o nekažnjivosti zločina nad Srbima.

"Ta nekažnjivost traje dvadeset godina iako su u tom periodu sudije na Kosovu i Metohiji bile u ulozi Unmika, Euleksa, pa evo sada i kosovskih sudija", napominje Vlajić za Srnu.

Nspremnosti sudija da primijene jednaka pravila suđenja na sve koji su počinili bilo kakvo krivično djelo, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost, dovelo je do formiranja Specijalnog suda u Hagu, pred kojim će se suditi pripadnicima terorističke OVK.

"Da je bilo pravde i jednake primene Zakona, do sada bi veliki broj osumnjičenih lica za zločine počinjene nad Srbima bio osuđen. Ovako, Srbi moraju verovati da će pravda biti zadovoljena u Specijalnom sudu u Hagu", navodi Vlajić.

Najnovija odluka Osnovnog suda u Prištini kojom je bivši ministar u Vladi samoproglašenog Kosova Ivan Todosijević u prvostepenom postupku osuđen na dvije godine zatvora zbog navodnog govora mržnje, prema ocjeni Srpske liste, potvrda je odlučnosti Prištine da Srbe hapsi, zlostavlja i ponižava.

S ciljem sprečavanja takve namjere Prištine, Srpska lista je javno pozvala međunarodne predstavnike da reaguju i onemoguće institucionalno nasilje nad Srbima.

Iz Srpske liste poručuju da u Prištini žele da zamagle činjenicu da je pravosuđe samoproglašenog Kosova neosnovanom, sramnom i opasnom presudom na velika vrata uvelo verbalni delikt za Srbe.

Srbe, kako ocjenjuju iz Srpske liste, "vređa da o navodnim zločinima govore oni koji pred sudovima upravo daju iskaze o monstruoznim zločinima koji su počinjeni i još nekažnjeni i prema Srbima, ali i Albancima".

"Podsećamo Hašima Tačija, Vljoru Čitaku, Bedžeta Pacolija i ostale da oni nikada nisu osudili nijedan zločin nad Srbima - ni ubijanje žetelaca u Starom Gracku, ni ubijanje srpske dece na Bistrici, niti ubijene radnike kopa `Belaćevac`... Nisu osudili ni govor mržnje i laži koje je uz pomoć albanskih medija izrekao Halit Berani 2004. godine, kada je pokrenuto etničko čišćenje Srba u martovskom pogromu", podsjećaju iz Srpske liste.

Potvrda dvostrukih standarda je činjenica da pravosuđe samoproglašenog Kosova, uprkos tužbi grupe srpskih nevladinih organizacija 2017. godine, nikada nije podiglo optužnicu protiv Dauta Haradinaja, brata odlazećeg premijera Ramuša Haradinaja, zbog govora mržnje.

On je tada poručio da "Srba neće biti na Kosovu".

Srpska lista navodi i slučaj nekažnjivosti Fljore Brovine, koja je za skupštinskom govornicom pokazala montiranu fotografiju iz porno-filma na kojoj navodno srpski vojnik siluje maloljetnicu.

"Do danas Srbi nisu dobili ko je odgovoran za prebijanje srpskih poslanika, ministara i gradonačelnika u Kosovskoj Mitrovici 26. marta", upozoravaju iz Srpske liste.

Prema zvaničnim informacijama, na prijedlog Udruženja civilnog društva iz Đakovice, na spisku za hapšenje nalazi se minimum "po četrdeset Srba" iz svih 38 kosovskih opština, čime je broj Srba označenih kao "zločinci" dostigao 1.500.

Ako je suditi po dosadašnjoj praksi, svi Srbi kojima je suđeno pred sudovima na Kosovu i Metohiji osuđeni su na višegodišnje kazne zatvora, izuzev Milorada Zujića, povratnika iz Kline, kojeg je Osnovni sud u Peći oslobodio krivice jer je utvrdio da je optužnica zasnovana na lažnim izjavama svjedoka.

Uz jučerašnje ekspresno izricanje kazne zatvora Ivanu Todosijeviću, u toku je suđenje Zoranu Đokiću, raseljenom Srbinu iz Peći, kojeg, kako tvrdi njegov advokat LJubomir Pantović, na osnovu lažnih izjava terete da je počinio ratni zločin.