VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo06/12/2019

PROMOVISAN ROMAN "NIJE INSTAGRAM GUMA NA BICIKLU"

 

ISTOČNO SARAJEVO, 6. DECEMBRA /SRNA/ - U pratećem programu 24. Festivala malih scena i monodrame, pisac Vladimir Kalamanda iz Beograda promovisao je večeras roman "Nije `Instagram` guma na biciklu", za koji je ove godine dobio nagradu za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu "Sovica" Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

 

Profesor Filozofskog fakulteta na Palama Željka Pržulj istakla je tokom promocije u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo da je ovaj roman višestruko savremeno djelo.

"Uključenost djela u savremene tokove odnosi se na tematiku, žanrovsku i strukturnu prirodu, kao i pedagošku ulogu i uticaj na mlađe naraštaje, kojima je i namijenjena", navela je Pržuljeva.

Prema njenim riječima, tematika romana u vezi je sa modernim informacionim tehnologijama i društvenim mrežama koje su svima na dohvat ruke, pa i djeci.

"Njena narativna baza je priča o bratu i sestri Pavlu i Katarini koji pokušavaju da pomire posvađane roditelje, služeći se društvenim mrežama, konkretno `Instagramom`", navela je Pržuljeva.

Ovaj roman, pojašnjava ona, priča je o "maloj sestri i velikom bratu" koji, iako pojma nemaju kako se to radi, pokušavaju da napišu roman i da za njega dobiju prvu nagradu na konkursu koja im je potrebna da bi uz njenu pomoć pomirili mamu i tatu.

Kalamanda je rekao da mu nije bilo teško pisati ovo djelo, jer je pred sobom imao svoju djecu, sina i kćerku, pa je upijajući njihove izraze i komunikaciju o različitim temama kreirao svoje likove.

"Ova dva junaka u dobroj mjeri su kao likovi izgrađeni na temelju moje dece, koja se i zovu Katarina i Pavle. Međutim to su posebni i drugačiji književni junaci, kao što su i njihovi roditelji, takođe, književni junaci, ali, naravno, da nije reč o nama kao stvarnim tatom i mamom, nego književno kreiranim likovima, na bazi umetničke slobode", rekao je Kalamanda.

Autor je rođen 1975. godine u Zenici, odrastao je u Tesliću, a danas živi i radi kao profesor srpskog jezika i književnosti u Zemunu.

Osim ovog dječijeg romana, objavio je i "Plave cipelice čarobne", kao i ratni roman "Miš u bundi".