VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika07/12/2019

VUČIĆ: SAD ĆU DA GOVORIM O RAČKU NA SVAKOM MJESTU

 

BEOGRAD, 7. DECEMBRA /SRNA/ - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je srećan što je u Prištini podnesena krivična prijava protiv njega zbog izjave o slučaju "Račak", jer su otvorili temu o kojoj će sada da "govori na svakom mjestu".

 

"Ajde baš da vidimo zašto ste na takav način donosili zaključke i zašto ste morali da pronađete kao glavni povod za težak zločin i agresiju protiv Srbije, kakva je bila NATO agresija nekoliko dana kasnije", rekao je Vučić novinarima u Batajnici.

Vučić je poručio da o Račku može da govori satima i ukazao da postoji izvještaj vojne komande OVK o tome kako su ljekari OVK iz susjednog sela Lanište išli da pomognu pripadnicima OVK u Račku, što znači da to nisu nedužni civili.

On je podsjetio da je pretresno vijeće u Haškom tribunalu tražilo od tužioca da ne izvodi dokaze u slučajevima "Račak", "Paladište" i "Dubrava", zato što im je, kako je naveo, bilo jasno da ne mogu da dobiju ništa.

"Postoji samo jedna presuda i to prištinskog, albanskog suda protiv Zorana Stanojevića na 15 godina zatvora zbog ubistva jednog civila i to pod vrlo sumnjivim okolnostima, tako da je i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić morao dati pomilovanje za Stanojevića", rekao je Vučić.

Komentarišući izjavu Aljbina Kurtija da neće da ga "vidi prekoputa" u pregovorima Beograda i Prištine, Vučić je ocijenio da je dobro što Albanci pokazuju međunarodnoj zajednici da se bave kadrovskim pitanjima u Beogradu i odlučuju ko će sa srpske strane da pregovara.

Vučić je ocijenio da je razlog za Kurtijevu izjavu taj što ga brine kako bi izgledao susret, budući da je vrijeđao njegovu maloljetnu kćerku.

On je rekao da nije iznenađen izjavama Viljema Vokera o stvaranju "Velike Albanije" o tome da je "Velika Albanija" kruna u njegovoj karijeri i najbolje rješenje za sve probleme.

"To je pokazalo i naše slabosti, da kad treba da napadate svoje ljude, vlast i državu, niko neće biti glasniji od Srba, ali kada treba da sačuvamo svoje nacionalne interese javiće se nekoliko nas, a ostali će da čute kao zaliveni. Albanci će svi da se jave i svi će da kažu isto i zato u mnogim stvarima bili uspešniji od nas, jer je njima nacionalno i državno pitanje bilo ispred partijskih interesa", rekao je Vučić.