VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura08/12/2019

POTVRĐEN PROFESIONALNI I ESTETSKI IDENTITET FESTIVALA

 

ISTOČNO SARAJEVO, 8. DECEMBRA /SRNA/ - Međunarodni festival malih scena i monodrame svečano je zatvoren dodjelom nagrada najboljim glumcima i predstavama, a prema ocjeni stručnog žirija pažljivom selekcijom potvrđen je profesionalni i estetski identitet ovog festivala na mapi regionalnih pozorišnih predstava.

 

Stručni žiri je nagradu za najbolju glumicu ravnopravno dodijelio Tanji Bošković i Radi Đuričin za uloge u predstavi "Primadone" Jugoarta Beograd u režiji Irfana Mensura, a za najboljeg glumca proglašen je Zlatan Vidović za ulogu Kolmana Konora u predstavi "Usamljeni zapad" Martina Mekdone, u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Nagrada za najbolju monodramu dodijeljena je "Svetozaru Trećem" koju je režirao i igrao Ivan Perković iz NASTeatara iz Gornjeg Milanovca, dok je za najbolju pozorišnu predstavu proglašen komad "Nedozvani" Momčila Nastasijevića, u režiji Juga Radivojevića i produkciji NASTeatra.

Žiri je za uloge Boškovićeve i Đuričinove istakao da su spoj dvije pozorišne maske, tragične i komične, koje zajedno stvaraju glumački izraz istinskog teatra.

Uloga Kolmana Konora u interpretaciji Vidovića, prema mišljenju žirija, je na visokom umjetničkom nivou.

Obrazlažući nagradu za najbolju monodramu, žiri navodi da mladi glumac Ivan Perković fizički precizno i psihološki duboko gradi lik čovjeka iz naroda, noseći mudrost koju crpi iz nacionalnih izvora.

Žiri za najbolju pozorišnu predstavu festivala navodi da "Nedozvani" otvaraju diskusiju o vječnim ljudskim vrijednostima.

Specijalna nagrada za briljantnu glumačku vještinu pokazanu u predstavi "Mister Bufo" dodijeljen je glumcu Draženu Šivaku iz Zagreba.

Članovi žiri su bili predsjednik-teatrolog i pozorišni kritičar iz Njemačke Nina Mazur, režiser Vitomir Mitrić i teatrolog Zoran Todorović.

Svečano zatvaranje Festivala i dodjela nagrada održano je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo nakon izvođenja predstave "LJubavna lista" u režiji Branka Ilića, a igrali su glumci Teatra mladih sa Cetinja - Branko Ilić, Goran Slavić, Nikola Krstić i Marija Đurić.

Riječ je o ljubavnoj komediji o muško-ženskim odnosima, potrebom za savršenim partnerom, pristajanju na nesavršenosti.

Sinoć je izvedena i monodrama "Mistero Bufo" u režiji Li Delonga i izvođenju Dražena Šivaka, glumca Kazališta "Grupa i Triko cirkus teatar" iz Zagreba.

Selektor Festivala LJubo Božović rekao je da je ovaj komad jedan od najvećih izazova za glumce.

U pratećem programu promovisana je knjiga poezije "Pohodnik po svojoj volji", autora Nedeljka Zelenovića, književnika iz Istočnog Sarajeva.

Organizator Festivala je Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, a pokrovitelji Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, te Turistička organizacija "Jahorina" grada Istočno Sarajevo.

Festival malih scena i monodrame počeo je 1995. godine u Hadžićima, pod nazivom Festival monodrame Republike Srpske, koji je imao zadatak da afirmiše i nagrađuje profesionalnog glumca i domaći tekst.

Organizator prvog festivala bila je Republička ustanova za kulturno-umjetničke djelatnosti Srna fest.

Festival je godinama rastao i stasao u Međunarodni festival malih scena i monodrame. Festival je izašao iz okvira prvog festivala, osim monodrama uvrštene su i kamerne predstave, što se održalo i do danas, po pravilu - pet kamernih predstava i četiri monodrame u takmičarskom dijelu programa.