VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo08/12/2019

U SARAJEVU VAZDUH I DALJE OPASAN

 

SARAJEVO, 8. DECEMBRA /SRNA/ - U Sarajevu je i ovog jutra vazduh okarakterisan kao opasan, podaci su stranice "Zrak.ekoakcija".

 

Indeks kvaliteta vazduha iznosio je 342.

Kada je vazduh okarakterisan kao opasan moguće su posljedice za cjelokupno stanovništvo, pa se preporučuje izbjegavanje bilo kakvih napora tokom boravka vani.

Najugroženija kategorije stanovništva su trudnice, stara lica i djeca, te osobe sa respiratornim i srčanim problemima kojima se preporučuje da ostanu u zatvorenom.

U Zenici je vazduh okarakterisan kao nezdrav sa indeksom kvaliteta 190, slijede Ilijaš sa indeksom 185 i Lukavac 154.

Kada je vazduh okarakterisan kao nezdrav, kod osoba sa bolestima srca i disajnih organa mogući su pojačani simptomi, dok bi svi ostali mogli da osjete negativan uticaj zagađenja na zdravlje.

Vazduh je umjereno zagađen u Tuzli sa indeksom 81, pa se osobama osjetljivim na zagađenje preporučuje da izbjegavaju boravak napolju i smanje naprezanje tokom boravka na otvorenom.

Indeks kvaliteta vazduha od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav i više od 300 opasan po zdravlje.