VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo08/12/2019

KONCENTRATOR KISEONIKA UVRŠTEN NA LISTU

 

BANjALUKA, 8. DECEMBRA /SRNA/ - Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od ovog mjeseca uvrstio je koncentrator kiseonika na Listu medicinskih sredstava koje finansira Fond, čime je pojednostavljena procedura odobravanja ovog medicinskog sredstva za osiguranike koji boluju od hroničnih plućnih bolesti.

 

Ovo je omogućeno izmjenom Pravilnika o pravu na medicinska sredstva, kojim su i preciznije definisane indikacije za odobravanje ovog medicinskog sredstva, dok će i procedura finansiranja ovog pomagala biti znatno brža i jednostavnija, saopšteno je iz Fonda.

Koncentrator kiseonika predlaže konzilijum pulmologa na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite /Univerzitetski klinički centar Srpske/, odnosno tri ljekara specijalista iz referentnih zdravstvenih ustanova sekundarnog nivoa /bolnice/, a o tom prijedlogu odlučuje stručna komisija Fonda.

Prije ove izmjene koncetrator kiseonika nije se nalazio na Listi medicinskih sredstava koje finansira obavezno zdravstveno osiguranje, te je Fond ovo sredstvo nabavljao putem javnih nabavki u izuzetno medicinski opravdanim slučajevima, odnosno za održavanje vitalnih životnih funkcija.

"Zbog komplikovanih procedura javnih nabavki često je dolazio do kašnjenja u isporuci ovog medicinskog sredstva, te je Fond tražio način da maksimalno ubrza proceduru i otkloni birokratske barijere koje su usporavale put dobijanja ovog pomagala", navodi se u saopštenju.

Iz Fonda ističu da i ovaj primjer jasno dokazuje sav nesklad Zakona o javnim nabavkama BiH sa stvarnim životom i potrebama, jer se na isti način tretira nabavka lijekova i medicinskih sredstava kao i sva ostala roba, poput kancelarijskog materijala i slično, a na šta konstantno ukazuju.

"Fond je svjestan da na te procedure nema uticaj, pa je opredeljenje ove institucije da otklanja administrativne prepreke koje su u nadležnosti obaveznog zdravstvenog osiguranja, posebno vodeći računa o teškim i specifičnim bolestima", navodi se u saopštenju.

Izmjene ovog pravilnika kao i mnoga pojednostavljenja procedura koje su uvedene u protekle tri godine, kako navode iz Fonda, dokazuju njihovu istrajnost da se osiguranicima maksimalno ubrza put ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja.

"Vjerujemo da se samo na ovaj način može u potpunosti ostvariti misija naše institucije, među kojima je prioritet bolja i dostupnija zdravstvena usluga", zaključili su iz Fonda.