VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo08/12/2019

SLUŽEN PARASTOS POGINULIM I UMRLIM RADNICIMA RUDNIKA

 

PRIJEDOR, 8. DECEMBRA /SRNA/ - U spomen-kompleksu "Rudarska parkovska kompozicija" u Prijedoru danas je služen parastos za poginule i umrle radnike ovdašnjih rudnika.

 

Predsjednik Sindikalne organizacije rudnika "Arselor Mital Prijedor" Saša Kukolj rekao je novinarima da svake godine jedan dan posvete radnim kolegama koji su poginuli i umrli, što je najmanje što za njih mogu da učine.

Parastos je služen za 60 radnika Rudnika željezne rude /RŽR/ "LJubija" koji su od 1990. do 1995. poginuli na ratištima u redovima JNA i Vojske Republike Srpske, kao i za 30 radnika rudnika "Areslor Mital Prijedor" koji su umrli od njegovog osnivanja 2004. godine do danas.

Spomen-kompleks "Rudarska parkovska kompozicija" radila je grupa autora i RŽR "LJubija" ga je posvetio gradu Prijedoru na razmeđu milenijuma.

Ovogodišnje obilježavanje Dana rudara, ali i jubileja 15 godina poslovanja "Arselor Mitala" u gradu na Sani, započelo je 4. decembra dvodnevnom akcijom dobrovoljnog davanja krvi za koju se prijavilo 85 radnika.

Obilježavanje je nastavljeno juče planinarskim maršom "Rudarska transverzala" koji je organizovalo Planinarsko-skijaško društvo "LJubijski rudar", a koji je okupio 85 učesnika.

Rudarima su se pridružili i članovi planinarskih sportskih društava "Klekovača" iz Prijedora, "Patrija" iz Gradiške i "Pecija" iz Kozarske Dubice.

Za srijedu, 11. decembra, predviđena je tradicionalna dodjela satova radnicima koji su navršili 20 godina staža, za petak, 13. decembra, svečani prijem za goste i poslovne partnere, a za dan kasnije tradionalno rudarsko veče.

Rudarske sportske igre biće održane u utorak, 17. decembra, a dodjelom paketića djeci radnika 26. i 27. decembra biće završen program ovogodišnjeg obilježavanja Dana rudara i proslave 15. rođendana kompanije.

U bivšoj Jugoslaviji Dan rudara bio je 21. decembra, a od osnivanja Republike Srpske Dan rudara je Sveta Varvara, zaštitnica rudara, koja se slavi 17. decembra.