VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet09/12/2019

SANA MARIN NAJMLAĐI PREMIJER U SVIJETU

 

HELSINKI, 9. DECEMBRA /SRNA/ - Sana Marin /34/ postaće najmlađi premijer u svijetu kao predvodnik nove koalicione vlade u Finskoj.

 

Ona je do sada obavljala funkciju ministra saobraćaja, a za premijera ju je odabrala njena Socijaldemokratska partija poslije ostavke dosadašnjeg predsjednika vlade Antija Rinea.

Marinova će predvoditi koaliciju lijevog centra, koju čini pet stranaka, a na čelu svih partija su žene, prenio je Bi-Bi-Si.

Rine je podnio ostavku nakon što je izgubio povjerenje jednog člana koalicije zbog načina na koji je rješavao štrajk u pošti.

Kada bude preuzela funkciju, Marinova će biti najmlađi premijer u svijetu. Premijer Novog Zelanda Džasinda Arden ima 39 godina, a predsjednik ukrajinske vlade Oleksij Hončaruk ima 35 godina.

"Pred nama je mnogo posla na obnovi povjerenja", rekla je novinarima Marinova, koja je u parlamentu dobila podršku tijesne većine.

Ona je umanjila značaj svoje mladosti i rekla da nikada nije obraćala pažnju na svoje godine ili pol.

"Razmišljam o razlozima zbog kojih sam ušla u politiku i onim stvarima zbog kojih sam dobila povjerenje izbornog tijela", rekla je Marinova.

Ona će biti treća žena u istoriji na položaju premijera Finske. Socijaldemokrate su dobile najviše glasova na izborima u aprilu i imaju pravo da imenuju premijera na čelu koalicione vlade.