VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo09/12/2019

U BEOGRADU OTVORENA IZLOŽBA "NIKOLAJ KRASNOV"

 

BEOGRAD, 9. DECEMBRA /SRNA/ - U Beogradu je otvorena izložba "Nikolaj Krasnov" u okviru cjelodnevnog programa tokom kojeg će danas na Malom Tašmajdanu biti otkriven spomenik ovom istaknutom ruskom arhitekti.

 

Izložbena postavka u Starom dvoru obuhvata stotinjak fotokopija originalnih dokumenata, fotografija i zdanja koje je Krasnov projektovao tokom boravka u Srbiji.

Otvaranju je prisustvovao i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je zahvalio gradu Beogradu, državi Srbiji i svima koji su učestvovali u kompletnom programu sjećanja na Krasnova.

Bocan-Harčenko je istakao da će spomenik ovom ruskom arhitekti predstavljati čvrstu sponu trajnih bratskih odnosa dva naroda.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i praunuk slavnog arhitekte Sem Smol, predstavnici grada Moskve, brojni poznavaoci djela Krasnova, kao i ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, koji je 2015. godine, dok je bio gradski sekretar za kulturu, pokrenuo inicijativu da Krasnov dobije spomenik.

Otvaranju je prethodio dramski prikaz prema tekstu Milovana Vitezovića, a u režiji Slavenka Saletovića.

Među djelima koja se mogu svrstati u istoriju i bisere arhitekture, a koje je projektovao Krasnov, jesu zgrada Ministarstva finansija i zgrada Arhiva Srbije u Beogradu.

Krasnov je bio angažovan i na obnovi crkve Ružice na Kalemegdanu, unutrašnjem uređenju Doma Narodne skupštine i ostalih značajnih građevina.