VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo10/12/2019

TRIVIĆEVA NASTAVLJA DVODNEVNU POSJETU

 

BANjALUKA, 10. DECEMBRA /SRNA/ - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić nastavlja dvodnevnu posjetu Izraelu.

 

Trivićeva je juče, prvog dana posjete, razgovarala sa izraelskim ministrom obrazovanja Rafijem Perecom o mogućnostima unapređenja saradnje u obrazovanju i kulturi.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo saradnjom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Međunarodne škole za izučavanje Holokausta u Jad Vašemu u Jerusalimu.

Trivićeva je istakla značaj Memorijalnog centra Jad Vašem, koji kroz naučnoistraživački pristup najbolje doprinosi širenju svijesti o kulturi sjećanja, saopšteno je iz Ministarstva.

Ona je istakla da su znanja koja profesori istorije i srpskog jezika i književnosti iz Republike Srpske stiču u Jad Vašemu veoma zanačajna, posebno jer je i srpski narod kroz istoriju pretrpio velika stradanja.

"Naša je dužnost da na pravi način upoznamo mlade generacije o stradanjima, posebno sa stratištem u Donjoj Gradini, kao i drugim memorijalnim mjestima, kako bismo njegovali kulturu sjećanja", rekla je Trivićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što će Memorijalni centar Jad Vašem 27. januara u Muzeju Republike Srpske prirediti izložbu posvećenu Međunarodnom danu sjećanja na žrtve Holokausta.

Trivićeva je prisustvovala i otvaranju seminara za profesore srpskog jezika i književnosti i istorije o izučavanju Holokausta, koji je organizovan u Međunarodnoj školi za izučavanje Holokausta u Jerusalimu.

Ona je naglasila da će nova saznanja koja profesori dobiju o principima i metodologiji ovog vida obrazovanja, mnogo koristiti i u formiranju savremenog pristupa i oblika rada u nastavi, prilikom prenošenja znanja o patnjama srpskog naroda, koji je kroz istoriju proživio velika stradanja.

"Profesori stiču znanja na kojima treba insistirati primjenjujući ih u našem obrazovnom sistemu, i to: kako podučavati đake o Holokaustu i stradanju na primjerima iz umjetnosti, kroz analizu književnih i literarnih tekstova, filmova, slika i svjedočanstava, a posebno posjetama memorijalnih mjesta i stratišta, naročito u Republici Srpskoj", navela je Trivićeva.

U Jerusalimu boravi 20 profesora istorije i srpskog jezika i književnosti, kao i predstavnici Republičkog pedagoškog zavoda, koji pohađaju sedmodnevni seminar o izučavanju Holokausta.

Trivićeva je zajedno sa učesnicima seminara posjetila Memorijalni muzej Jad Vašem.