VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet09/12/2019

VAŽNA SARADNjA ALIJANSE I UNIJE

 

BRISEL, 9. DECEMBRA /SRNA/ - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borel sastali su se danas u Briselu i potvrdili značaj saradnje Unije i Alijanse.

 

Lideri zemalja članica NATO-a pozravili su prošle sedmice napredak bez presedana u saradnji Alijanse i EU, uključujući u odgovoru na migrantsku i izbjegličku krizu, poboljšanje pokretljivosti vojske i odbranu od hibridnih i sajber prijetnji.

Stoltenberg je naglasio da jača odbrana u Evropi može da doprinese poštenijoj raspodjeli odgovornosti u okviru NATO-a, uz napomenu da postoji potreba za komplementarnošću između napora EU i Alijanse, uz učešće saveznika koji nisu dio Unije, navodi se na internet stranici Sjeveroatlantskog saveza.

"EU ne može zamijeniti NATO kada se radi o odbrani Evrope. Lideri su prošle sedmice odlučili da pod mojim vođstvom pokrenu proces refleksije, da se dodatno ojača politička dimenzija Alijanse. To je veoma relevantno za Uniju", izjavio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a rekao je da će biti posvećen tome da Alijansa i Unija međusobno dopunjavaju jedna drugu.

"Uvijek ćete naći prijatelja u meni i u NATO-u", poručio je Stoltenberg.