VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet10/12/2019

ODLUKA POLITIZOVANA, NEMA VEZE SA INTERESIMA SPORTOM

 

MOKSVA, 10. DECEMBRA /SRNA/ - Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin istakao je da je politizovana odluka Svjetske antidoping agencije /VADA/ o suspenziji Rusije sa međunarodnih takmičenja na četiri godine.

 

"Tako je bilo još od vremena rimskog prava... Kazne ne mogu biti kolektivne i ne mogu se odnositi na ljude koji nemaju nikakve veze sa određenim kršenjima pravila - svi to razumiju. Mislim da stručnjaci VADA to znaju", rekao je Putin na konferenciji za novinare u Parizu na kraju samita "normandijske četvorke".

On je izjavio da u osnovi ove odluke stoje politički razlozi koji nemaju nikakve veze sa interesima sporta i olimpijskog pokreta, prenosi "Sputnjik".

"To što leži na površini i što odmah vidim, jeste da nema nikakvih pretenzija prema ruskom Olimpijskom nacionalnom komitetu. Ako prema njemu nema pretenzija, država treba da se takmiči pod nacionalnom zastavom. Tako piše u olimpijskoj povelji. To znači da je VADA prekršila olimpijsku povelju", naglasio je ruski predsjednik.

Izvršni komitet VADA je saopštio juče da je Rusija izgubila pravo da organizuje međunarodna sportska takmičenja i podnosi zahtjeve za njihovu organizaciju.

Sportisti ne mogu da učestvuju ni na olimpijskim ni na svjetskim smotrama pod nacionalnom zastavom.